Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Viata cu 2 copii mici, partea grea (sau mai multi)

de | sept. 25, 2017 | Jurnalul meu, Viata cu copii

Mi-a scris o mamica la articolul in care va povesteam partea frumoasa despre Viata cu 2 copii mici ca si-ar dori sa citeasca si care au fost partile grele cu care m-am confruntat. Atunci cand esti mama, indiferent de cati copii ai, sigur exista si parti grele…

Cu ce mi-a fost mie greu in acest an, de cand a venit Alexandru?

1. Timpul nu este suficient. Am ajutor seara de la sot cu copiii si o doamna la curatenie care vine o data pe saptamana. In rest, zi de zi sunt singura cu ei. Mama a venit de 5 ori intr-un an si a stat cateva zile. Cand sunt 2 copii mici si ii ai pe amandoi acasa (cea mare nu merge la gradinita desi are 2ani si 9 luni) timpul nu ajunge aproape niciodata. Fac tot cu ei si pentru ei si da, devine frustrant cateodata.

2. Nu mai esti niciodata singura! Si in bine si in rau. Chiar si la toaleta merg cu ei aproape zilnic. Cum ii las cu jucariile si ma ridic de la langa ei sa plec undeva, hop si ei. Baie, bucatarie, intins rufe, orice as face, ei doi sunt nelipsiti. Inevitabil lucurile se fac muuult mai incet. Pe o parte intind rufe, pe alta le rearanjeaza Alexandru, pe o parte gatesc, pe de alta strang dupa ei si tot asa, cam cu de toate.

3. Nu este liniste niciodata. Copiii sanatosi sunt veseli si plini de viata, asa ca ei canta, danseaza si chiuie toata ziua. Ce poate fi rau in asta? Este cand ai nevoie de o pauza psihica.

4. Se cearta si se imping. Se iubesc de dimineata pana seara, dar se si cearta cel putin de cateva ori pe zi pe o jucarie sau statul in brate la mami sau pe ce li se mai pune pata.

5. Cedez si tip la ei. Da, se intampla. Sunt vinovata. Cand lucrurile sunt tare amestecate, cand nu am timp de o pauza de 5 minute pentru mine, iar ei chiuie mai mult decat de obicei, ridic tonul la ei. Imi pare rau in secunda doi si mereu le cer scuze cand le vad fatucele pline de uimire pentru ca mami a tipat. Maria ma si apostrofeaza cu un ‘eeee mama..’


6. Oboseala psihica. De aici intervin cele mai multe probleme. Creierul uman functioneaza cu pauze. O mama nu are pauza niciodata. Ai nevoie de liniste sa-ti auzi gandurile, iar cand aceasta pauza lipseste, oboseala se adanceste.

7. Lipsa rabdarii cu tine si cu cei din jur. O mama obosita psihic nu va ma avea rabdare nici cu ea, nici cu cei din jur, iar copiii sunt primii afectati.

8. Lipsa concentrarii. De cate ori nu v-a reprosat sotul sau cineva apropiat ca ‘vorbeste degeaba cu voi ca oricum nu retineti nimic’? Mie mi se intampla des si incerc sa le explic ca nu tine de mine.

9. Lipsa timpului ‘meu‘. Al meu, al meu si doar al meu.. Nu exista timp doar pentru mine sa citesc, sa beau cafeaua in liniste sau sa imi dau unghiile cu oja fara frica ca va trezi vreun copil. Abia ajung la epilat sau la un vopsit. Ajung, dar pentru ca trebuie!

10. Nu ai timp de plictiseala. Nu mai stiu ce inseamna asta. Mi-e dor sa nu stiu ce voi face maine sau sa privesc natura pur si simplu.

11. Dor de mine. Imi este dor de linistea din casa, de mine si cum eram doar EU cu mine, de zilele in care nu exista maine si nu trebuia sa fiu responsabila pentru nimic. Inevitabil viata se schimba atunci cand ai copii.

12. Somn toata ziua. Vreau o zi in care sa dorm. Cat vreau, cand vreau si fara sa ma trezeasca nimeni.

13. Lipsa timpului cu sotul. S-au dus timpurile cand vorbeam in fiecare seara despre viata si filme. Avem timp pentru noi si gasim timp sa vorbim si de altceva in afara de copii, dar nu asa de des ca inainte.

Sunt lucruri pe care venirea copiilor le schimba foarte mult. Sunt multe femei care au ajutorul unei bone sau a unei bunici si tot nu fac fata. Daca sunteti singure in toata treaba cu mamicia, fiti ingaduitoare cu voi, acceptati ca sunt multe lucruri pe care nu le mai puteti face si luati o pauza din cand in cand!

Lista este deschisa daca mai aveti de adaugat. (Intre timp a venit si Achim si lucrurile stau cam la fel si cu 3 😊)

Multa grija si iubire!

calendar text 2