Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Trebuie sa invat sa ASCULT

Ce inseamna sa asculti? Sa fii atenta la cel din fata ta, sa il privesti in ochi si sa auzi si sa intelegi ce iti transmite. Sa iti deschizi canalele de comunicare si sa astepti sa termine cel din fata ta ce are de spus, fara sa il intrerupi.

Cei care ma cunosc stiu ca sunt repezita si mereu in contratimp, zici ca se termina lumea si eu inca mai am ceva de facut.

Eu nu stiu sa ascult sau nu stiu sa ascult asa cum cred ca cei de langa mine si-ar dori. Nu o fac din diferite motive: ma grabesc si nu am timp foarte mult; am si eu ceva de spus despre ce tocmai mi s-a transmis si daca nu spun atunci imi e frica sa uit sau pentru ca fac comparatie cu ceva ce mi s-a intamplat mie si motivele pot continua..

Adevarul este ca nu sunt o ascultatoare foarte buna. Imi doresc mult sa schimb asta la mine pentru a-mi imbunatati relatia cu cei dragi mie (de care imi pasa tare mult si pe care nu vreau sa ii ranesc) dar mai ales imi doresc sa schimb asta pentru copiii mei.

Stiu ca daca nu voi invata sa ii ascult nu voi avea cum sa ii ajut, stiu ca daca nu le voi intelege nevoile si durerile nu voi sti cum sa actionez la ele.

Ce imi propun sa fac pentru asta?

1. Sa fiu atenta, pe bune atenta. Sa fiu empatica cu ce mi se transmite si sa nu intrerup omul din fata mea.

2. Sa ofer feedback la sfarsit (dupa ce omul termina fraza).

3. Sa raspund pe subiect fara sa deviez (sau macar nu prea mult).

4. Sa nu critic (nu o fac des dar ma gandesc sa renunt de tot)

5. Sa tac! Sa tac si iarasi sa tac!

Modul cel mai usor de a invata lucruri de la cei de langa noi este sa ii ascultam. Atunci cand noi suntem cei care vorbim, nu mai avem capacitatea de a asculta si a intelege ce ne transmite cel din fata noastra.

Cel mai greu in tot acest proces este sa spui stop propriilor ganduri. Cu totii avem lucruri pe care trebuie sa le facem si incercam sa le organizam cum putem. Putem cu adevarat sa fim prezenti doar in discutia cu cel de langa noi? Sa ‘fim’ doar al lui?

Stiu ca nu-mi va iesi din prima si poate nici din a zecea discutie, dar cred ca doar cu mult exercitiu si vointa voi ajunge sa ascult activ mult mai bine.

Voi cat de bune ascultatoare sunteti?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This