Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Top 5 scoici auto pentru bebelusi – 2019

Povestea mea nu va incepe cu ‘A fost odata’ pentru ca atunci, odata, pe drumurile de pamant circulau carute, treceau calareti, mai depaseau dragoni, dar niciunul dintre aceste ‘prime mijloace de transport’ nu invarteau acul vitezometrului pana la 240 km/h.

Astazi povestesc despre scoici. Nu despre Saint Jaques, ci despre cum noi, mamicile numim scaunele auto pentru bebelusi.

Scoica ar trebui sa fie cea mai importanta achizitie a unui parinte, pentru ca, daca am facut o alegere potrivita, am putea fi siguri ca bebelusul se va invata sa stea in masina doar in ea.

Pentru cine nu stie scaunele auto nu se fac oricum, iar pentru a fi sigure ele trebuie sa fie conforme cu niste standarde sau omologari.

CERTIFICARI!

In momentul de fata scaunele de pe piata pot fi conforme cu standarul R44 (un standard mai vechi ghidat dupa greutatea copilului) sau cu standardul i-Size sau R129 (NOUL standard de omologare ghidat dupa inaltimea copilului si cu cateva elemente specifice de siguranta).

Scoicile, conform standardului R44 sunt de doua feluri: grupa 0, recomandate de la nastere si pana la o greutate de 10 kg (aproximativ 9 luni) si grupa 0+ (recomandate de la nastere si pana la o greutate de 13 kg sau varsta aproximativa de 12-15 luni.

Este OBLIGATORIU ca bebelusii sa calatoreasca exclusiv cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 15 luni. Obligatia are in spate niste cercetari medicale, majoritatea facute in Statele Unite ale Americii, dar si studii europene care arata ca zona cervicala (adica zona gatului bebelusului) nu este suficient de bine dezvoltata (de robusta) pentru a suporta fortele rezultate in cazul unui impact frontal, daca orientarea scaunului auto este cu fata catre sensul de mers (asa numitul Forward- Facing).

Aceeasi cercetatori fac recomandarea ca perioada cat cel mic e transportat cu spatele la sensul de mers (Rear Facing) sa fie prelungita CAT MAI MULT POSIBIL, ideal ar fi pana la varsta de 4 ani.

Informatiile de mai sus au rolul de a intelege exact de ce am facut urmatoarele recomandari.

Acest prim articol (parte dintr-o serie) face referire STRICT la scoicile auto

TOP 5 SCOICI AUTO

01 614105.main .comfort fix black black 500x500 1

Este o scoica auto usoara cu rezultate foarte bune la testele suplimentare de siguranta. Este usor de instalat datorita sistemului ISOFIX si poate fi achizitionata intr-un buget foarte bun. Poate fi folosit pana la 13kg (aprox 15 luni).

Pret: 850-1000 RON (plus baza de isofix 800-900)

ADAC  / WHICH

scoica auto joie i gemm 1931 5483  

Aceasta scoica a primit scoruri extrem de bune pentru siguranta de la ADAC si intra in categoria Best BUY la Which. Este ergonomica si usor de instalat si utilizat.

Pret: 600 ron scoica (600 baza isofix)

download

Pe locul 3 din testari, eu am pus Aton M i-Size de la ever-green-ul Cybex. Este un scaun pe care il poti folosi pentru bebe de la nastere si pana la o inaltime (pardon, lungime😊) a bebelusului de 87 cm, putin mai mult decat in cazul altor scaune din grupa 0+. Si acest model e un campion in testarile de impact, iar WHICH l-a introdus in categoria Best BUY.

E un scaun care se poate prinde si in centuri si in baza Isofix. E o solutie buna pentru ca pe aceeasi baza poti prinde ulterior scaunul din grupa urmatoare, respectiv Sirona M.

Un alt plus pe care eu l-am gasit acestui model este compatibilitatea cu sasiele mai multor branduri de carucioare (ca sa le transformi pe acestea in sisteme TS sau 3 in 1). Mare atentie: adaptorii pentru scaune (scoici) trebuie sa ii cereti de la producatorii caruciorului, nu de la producatorii scaunului auto.

Pret: 1100 RON

res a9a9531a44edbcfb17cccb7552e72832 full

Pe locul 2 in topul meu este Maxi-Cosi Jade, landoul- scaunel auto, cel mai tare scaun auto din testarile ADAC 2019 si Best BUY la WHICH! He is the

WINNER!

Acest model de scaun este FANTASTIC mai ales pentru bebelusii prematuri sau greutate mica la nastere pentru ca ofera pozitia ORIZONTALA atat de necesara unor plamani micuti si insufficient dezvoltati. Scaunul il puteti fixa in baza speciala3Way Fix, iar pretul pachetului este de ….

Producatorul recomanda utilizare acestui model pana la varsta de 6 luni (70 cm)!

Pret: 2300-2500 RON

en britax roemer infant car seat baby safe 2 i size storm grey 2020 Storm Grey  

Britax-Romer BabySafe i_size, un scaun care, pe langa omologarea conform R129, a trecut cu brio prin testele ADAC si este declarat de WHICH ca fiind un scaun cu rezultate excelente la testele de impact.

De ce m-a convins: structura solida, protectia superioara la impact lateral si o instalare “piece of cake” pe baza Isofix. Cancan, daca vreti si asta, Meghan Markle si-a scos bebelusul din maternitate fix in acest scaun auto. Deci…

Scaunul are inserturi de nou-nascut extrem de confortabile, tetiera ajustabila cu o singura mana si pozitie excelenta de somn. Sa va mai spun ca se poate instala si in centuri. Scump, e adevarat, dar scump pentru ca platim atatea avantaje.

Pret scoica: 1200-1500 RON

Pret baza ISOFIX : 1200-1500 RON

Mai sunt multe alte scaune auto sigure dar am ales doar aceste modele ca varietate de pret.

Ca sfat, pe langa aceste modele de scoici, eu va recommend sa va interesati si de variantele mai economice ale pachetelor 3 in 1 sau 2 in 1 si cam toti producatorii seriosi cum ar fi Peg Perego, Maxi Cosi, Inglesina, Graco, Joie, Cybex, Baby Jogger au astfel de pachete.

Si inca ceva, cu foarte mici exceptii, cel putin in cazul sus-mentionatilor producatorilor de carucioare, scoicile sunt acele modele de scaune auto asupra carora inginerii s-au aplecat cel mai mult, asa ca la testele de impact au iesit ca fiind sigure.

Bugetul este foarte important intr-o familie, lucru de necontestat. Dar cat valoreaza viata unui bebelus. Un bebelus nu are nevoie de haine scumpe, carucioare cu aripi sau alte bazaconii. Are in schimb dreptul la a calatorii in siguranta!

Nota: articolul a fost revizuit si aprobat de specialistii acreditati IOSH de la Centrul de Siguranta Auto Copii.

Multa grija si iubire

calendar text 2