Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Tips & tricks despre cum sa iti ajuti copilul sa vorbeasca

by | Jan 27, 2019 | Educație, Pași mici...

Are un an si nu vorbeste. Doi? Sau chia 3?
La ce medic sa il duc? Cum il pot ajuta? Exista sfaturi magice?
Sunt intrebari pe care mi le-am pus si eu inca de la inceputul vietii de mamica.

Tips&tricks

1. Ganguritul
Incepand cu luna a doua de viata (nu faceti ochii mari 😉) am cantat copiilor vocalele: A E I O U. Le-am cantat pe rand privindu-mi copilul in ochi cu gurita in forma vocalei cat mai corecta.
Cand sunt mici, bebelusi, ei copiaza gesturile noastre. Pana sa inceapa sa scoata un sunet bebelusii invata cum sa formeze gurita pentru a scoate acele sunete, acest lucru invatandu-l de la noi.
Cantati-le si ganguriti-le cat mai mult.

2. Primele cuvinte
Dupa primele 6 luni am inceput sa le repet cuvintele simple: mama, tata, apa, caca.
Repetitia este mama invataturii inca din primele luni in orice faceti cu bebelusul. In jurul varstei de un an, cei mai multi copii spun cel putin  2, 3 cuvinte.

3. Cititi-le cat mai mult
Varsta optima este inca de cand stau in fundulet. Nu inseamna ca va luati enciclopedii sau le recitati Luceafarul. De vorbit, vorbiti cu ei si inainte de a sta in fundulet. Doar ca o data ce stau ridicati le puteti spune povesti scurte (2, 3 cuvinte) pe fiecare pagina a unei carti.
Exista carti pe diverse varste. Luati doar cu pagini cartonate pana cand copilul nu le mai roade sau nu le mai baga in gura. Aici depinde de fiecare copil in parte. Cititi-le carticele cu animale si invatati-i ce sunete scoate fiecare animal. Carti cu legume, fructe, forme, culori  etc. De aici vor incepe usor usor sa aiba rabdarea dar si iubirea de povesti citite. Cartile dezvolta cel mai bine vocabularul unui copil. Cu cat mai multe povesti, ci atat mai bine.

Ce sa NU faceti!

1. Evitati orice fel de ecran
Tablete, telefoane si TV, macar pana cand incep sa vorbeasca.
Sunt studii care arata ca privitul in aceste ecrane intarzie vorbirea la copii.

2. Scoateti suzeta dupa varsta de 2 ani pe perioada zilei, cel putin
Un copil care sta ziua cu suzeta nu va putea forma cuvinte, fiind impiedicat de ea.

3. NU ii duceti la neurolog, logoped sau psiholog
DACA intelege tot ce ii spuneti: adu-mi mingea,  hai sa mergem, pune-ti caciula etc. NU este nevoie sa mergeti cu el la vreun medic inainte de varsta de 3 ani.
Copiii pot comunica foarte bine si fara cuvinte, iar daca ei nu spun cuvinte dar iti dau de inteles ca inteleg tot si fac lucrurile de baza, inseamna ca NU exista vreo problema la nivel neuronal.

Atentie:
Daca copilul de un an, doi sau trei NU raspunde cand este strigat, se joaca in lumea lui si nu aveti nici un fel de comunicare, atunci mergeti la o evaluare.

Regula de aur:
Toti copiii au ritmul lor in toate si NU ii comparati cu copiii vecinei, de la gradi sau din parc.

Cu toate cele de mai sus, Maria mea a vorbit la 2 ani si 9 luni.
Ma frustram (eu, nu ea) teribil cand vedeam alti copii mult mai mici ca ea turuindu-le gurita iar ea scoatea doar 2, 3 cuvinte.
M-am apucat sa citesc tot ce se poate despre acest subiect si la 2 ani si jumatate am vorbit cu un logoped la telefon, care mi-a spus foarte clar ca inainte de 3 ani nici un copil nu ar trebui sa mearga la logoped (sau vreun alt medic) daca comunica cu parintele nonverbal.
Asa ca m-am linistit si am asteptat. Am facut tot ce a tinut de mine si la 2 ani si 9 luni a inceput sa vorbeasca mult si fara oprire.
Alexandru spunea cateva cuvinte simple la un an jumate. La un an si 9 luni a inceput gradinita   program scurt de 4 ore. La un an si 11 luni a inceput sa vorbeasca in propizitii scurte iar dupa inca alte 2 luni deja spunea aproape tot.
Acum la 2 ani si 6 luni vorbeste la fel de bine ca Maria la 4 ani. Stiu amandoi aceleasi cantecele si povesti.

Cand copiii nu vorbesc inseamna ca nu sunt pregatiti. Frustrarile sunt ale noastre NU ale lor, asa ca incercati sa nu le pasati catre ei.
Desi nu vorbesc, acestia inmagazineaza tot ce le spunem, iar cand vor incepe nu vor vorbi doar cateva cuvinte, ci intr-o perioada foarte scurta vor avea un vocabular foarte bogat.

Dati-le timp si vor incepe.
Si va veni ziua ….cand va veti dori sa taca…iar ei NU o vor mai face niciodata!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This