Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Termoscanarea cu forta?

de | mai 21, 2020 | Mai buni pentru ei

Acum cateva saptamani ma uitam la stirile ProTv. In plina pandemie si stare de urgenta, a fost chemata politia pentru o incaierare intre clanuri care se bateau in plina strada, in Sacele.
Toata scena era filmata. Politia se da jos din masina, striga catre ei sa lase armele si sa se legitimeze, barbatii lovesc in continuare. Unul dintre politisti isi intreaba un coleg: ‘Ce facem, mah? Scoatem armele?’
Stirea o puteti vedea AICI.
Nu e o comedie ce va relatez!!!
Eu ma uitam la stire stupefiata!

Azi imi trimite cineva un video cu un domn, trecut de 50 de ani, luat pe sus de 5 politisti pentru ca a refuzat TERMOSCANAREA in fata unui mare magazin. Vazand video-ul, m-am uimit de reactia autoritatilor. Cautand stirea, am inteles ca partea cu bruscarea batranului a fost dupa ce i s-a explicat de nenumarate ori de ce trebuie luata temperatura si ca s-a intamplat dupa ce domnul in cauza a devenit agresiv primul. Stiu ca se fac abuzuri si la noi.  Aici nu stiu daca e vorba de unul. Totusi, imaginile cu batranul luat pe sus, sunt greu de umarit.

Puteti urmari video-ul AICI.

Recunosc ca as fi vrut sa vad ca il ia asa pe violatorul de la Caracal, vara trecuta sau pe multi alti infractori.

Ce spune legea despre termoscanare?

Prin Hotararea nr. 24 din 14 mai 2020, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a stabilit ca:
“Institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati comerciale/de lucru cu publicul ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, iau masuri pentru organizarea activitatii, astfel:
(…)
b) sa nu permita accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,3 0C”.

Ce spune Cristian Roth Gross, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor Bistrita-Nasaud, despre termoscanarea din fata magazinelor?
‘Inteleg (din textul acestei Hotarari de Guvern -n.a.) ca va trebui sa masuram temperatura tuturor celor care doresc sa ne treaca pragul. Lucru cu care NU sunt de acord din mai multe considerente:
1. aproape jumatate din cei infectati Covid 19 NU fac febra
2. febra NU este un simptom exclusiv Covid 19
3. masurarea temperaturii implica apropiere, lucru interzis de toate reglementarile
4. acuratetea unei astfel de masuratori depinde de foarte multe variabile (performanta aparatului, temperatura de afara, un eventual efort fizic anterior sustinut de persoana in cauză, in cazul persoanelor de sex feminin perioada de ovulație vine cu cresterea temperaturii corporale cu 0,5 grade etc)
5. un termometru performant depaseste 400 ron si este destul de greu de gasit
6. administrarea unui antitermic cu 30-60 de minute inainte de masurarea temperaturii da evident rezultate neconforme
7. eu, ca farmacist, nu pot invoca faptul ca un pacient are temperatura pentru a nu-i elibera medicamente, rolul meu e sa il ajut pe pacient. Se poate institui regula ca in farmacie sa intre o singura persoana, evitand astfel riscul contaminarii altora. Intre pacient si farmacist exista separatoare de sticla sau plastic, aaa ca riscul e destul de redus.
8. masurarea temperaturii reprezinta in definitiv un act medical pentru care ai nevoie de acceptul persoanei respective. Inteleg ideea in cazul fabricilor unde lucreaza (angajati!) 20-30 sau mai multi oameni la un loc si petrec mult timp impreuna, altfel mai greu.
Declaratia este preluata de pe site-ul bpnews.ro

Politia din Dubai, Italia si China foloseste deja echipamente superperformante pentru a scana temperatura oamenilor pe strada. Se foloseste deja in aeroporturi si in toate spatiile de munca.

Termoscanati sau nu?
Personal nu ma deranjeaza. Nu cred ca te cipeaza sau alte bazaconii. In magazinele in care am fost eu, nu mi-a cerut nimeni.
Mi se pare irelevant daca o fac cu apartura de la noi. Ma iertati, dar unii gardieni abia stiu sa te indrume spre un raion si acum sunt pusi sa ia temperatura oamenilor.
Plus ca daca banui ca ai febra, pot sa iei acasa un antitermic si sa iesi. Putini adulti pot sta in picioare cu febra. Desi copiii se joaca si la 40 (asa cum o fac si mei), eu cand am febra nu pot sta pe picioare, deci clar nu as iesi din casa.

La voi se termoscaneaza sau nu?
Cum procedati?

Multa grija si iubire!

Sursa pozei din cover este AICI

calendar text 2