Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Terapiile sunt o mare porcărie!

Poveste tragi-comică. Acum mulți ani am divorțat de primul soț la scurt timp după nuntă aflând că există ….o amantă. Trei într-un pat nu este pentru mine!
În perioada de după divorț aveam nevoie să mă iubesc din nou, să îmi recapăt forța de a fi și dorința de a trăi. Nu a fost deloc ușor acel moment dar cu multă ambiție și optimismul care mă definește am reușit ca după 6 luni de zile să fiu bine cu mine, să iert și să ….merg la terapie.

Ei bine am fost una dintre persoanele care credeau că terapia (de orice fel) este o mare porcărie și că poți să treci peste orice dacă vrei.
Adevărul este că poți dar cu mult mai multă muncă și fără o direcție clară îți poate lua mult mai mult timp să o găsești.

Terapie am făcut 3 luni, suficient pentru ce aveam eu nevoie.
Atunci am realizat cât de important este să găsești terapia corectă în funcție de nevoile tale.

Coaching sau Life Coaching

Am întrebat-o pe Cristina Oțel, Trainer&Coach, ce este mai exact coaching-ul:
‘Coaching-ul e o călătorie pe care doi oameni o fac împreună, de la egal la egal. Unul dintre ei se află în fața unei dileme, a unei situații la care nu știe cum să reacționeze, a unei decizii, iar celălalt e dispus să îi fie alături, să îi creeze un spațiu sigur fără să îl judece în vreun fel, să îl asculte, să îi fie oglinda clară dar fără să îi dea soluții. Pentru că rolul unui coach este să fie de nedezamăgit pentru clienții săi, să îi ajute să conștientizeze blocaje, tipare de gândire, convingeri ce nu le mai sunt de folos și să îi ajute să își asume responsabilitatea pentru rezultatul dorit.’

Coachingul este o altfel de terapie. Aici nu mergi să afli soluții spuse de alții, ci să le afli singur cu ajutorul întrebărilor dar și a modului de a te ghida al coach-ului.
Nu poți face coaching din cărți urmărind o listă de întrebări, ci ai nevoie de o prezență care să îți dea o direcție cu întrebările respective.
La coach te duci cu o întrebare clară, o situație, o nevoie pe care vrei să o rezolvi.
În funcție de problema la ședințele de coaching poți afla răspunsul dorit chiar și într-una singură.
Coach poate deveni oricine indiferent de profesia avută, după ce a terminat o școală de profil (aceasta durează între 6-8 luni. Sunt luni foarte intense, în care cei care devin coachi au și multe ore practice – de minim 60 de ore. Aceștia dau un examen foarte serios pentru care primesc o diplomă recunoscută internațional. Deși pare simplu, să devii coach înseamnă în primul rând o călătorie epuizantă  dar extraordinară de autocunoaștere).

Psihologul

Cu toții știm filmele americane în care oamenii se duc la psiholog, se așează pe o canapea și încep să turuie ce au pe suflet. Unii tac în primă faza, unii țipă iar alții plâng.
Am mers prima oară la psiholog cu o curiozitate și am ieșit după 2 ore cu 2 pachete de șervețele goale. Adevărul este că habar nu ai ce se află în tine până când nu ești acolo.
Ce face psihologul?
Terapia cu un psiholog începe din trecutul tău. Acesta trebuie să afle care este mai exact factorul determinant ce te-a adus în acel moment. Aici inevitabil vei vorbi mult de copilăria ta, părinții tăi și vei afla lucruri noi despre tine. Completezi fișe și chestionare, stabilești obiective, aplici diferite tehnici și îndeplinești anumite sarcini acasă.
Terapia cu un psiholog este de durată și aproape niciodată nu va fi vorba doar de o singură ședință.
Terapiile pot fi individuale, de cuplu, de grup, de suport, de familie.
Psiholog poate fi doar cel care a urmat o facultate de psihologie și face parte din Colegiul  Psihologilor din România).

Psihoterapeutul

Terapia cu un psihoterapeut presupune o relaţie de comunicare profundă bazată pe încredere reciprocă între cel aflat într-un moment de disconfort, de suferinţă psihică sau cu o nevoie de auto-cunoaştere şi un psihoterapeut pregătit să ofere un ajutor specializat.
La psihoterapie se merge în pragul unei probleme, crize destul de severe, când semnele îşi pun amprenta pe viaţa persoanei în cauză şi nu mai poate fi amânată, sau ascunsă.
Un psihoterapeut este un absolvent al facultatii de psihologie, medicină, etc. care a urmat un program de formare în psihoterapie. Fiecare psihoterapeut are formarea într-o anumită formă de psihoterapie: de exemplu psihoterapie cognitiv comportamentală, psihanaliză, psihoterapie pozitivă, psihoterapie existențială.

Psihiatrul

Psihiatrul analizează si apreciază patologia mintale. El examinează simptomele şi starea psihică a individului şi prescrie medicamente chimice pentru ameliorarea tulburărilor diagnosticate. Dacă simptomele sunt severe şi pacientul reprezintă un risc pentru sine sau ceilalţi, psihiatrul recomandă supravegherea şi internarea într-un spital de specialitate.
Psihiatrul evaluează, identifică şi tratează tulburările psihice prin intermediul chimioterapiei.
Psihiatrii colaboreaza cu psihoterapeutii în tratamentul problemelor psihice.
Psihiatrii pot avea ca formare și psihoterapia ceea ce le permite să facă și componenta de psihoterapie.
Psihiatrul este absolvent al facultății de medicină, specializat în psihiatrie. El este cel care pune un diagnostic și prescrie tratament medicamentos.

În funcție de momentul vieții în care te afli ca ‘terapie’ poți alege: cursuri de autocunoaștere, cursuri de motivație sau să citești cărți de dezvoltare personală.


Toate ajută și nimic nu este degeaba!
Trebuie să îți alegi atât terapia de care ai nevoie dar si specialistul, pentru că de el depinde succesul la final.

Nu eram singura care spunea asta și pentru că încă am prietene care cred asta, am scris despre aceste terapii și diferențele dintre ele. Sper să vă ajute!

Ce ați încercat sau ați încerca?

Multă grijă si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This