Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Tatal divorteaza de sotie nu si de copilul sau!

In Romania in 2018 au divortat 60.000 de adulti, rata divortului ajungand la 25%. Cei mai afectati sunt copiii. Din pacate putini parinti divorteaza amiabil, cei mai multi ajungand sa se ‘razbune’ pe proprii copii.
Foarte multe dintre cuplurile divortarte o fac in primii ani de cand apare un copil. Copilul nu apare sa rezolve probleme sau sa vindece, asa cum am mai spus-o, asa ca inevitabilul se produce.
Ok, inteleg ca ati ajuns si in punctul fara intoarcere si nu mai ramane nimic de facut decat sa va vedeti de drum mai departe. Este totusi o varianta corecta si decenta pentru ca ati trai intr-o perpetua stare de nefericire.

Dar divortati si de copil? Sau mai corect spus… Divortati voi sau copilul?

Din nefericire cunosc multe situatii in care parintii se comporta absolut imbecil cand vine vorba de divort… il implica pe cel mic in asta si incearca sa il faca parte din proces.

Iata cateva aspecte lamentabile de evitat!

1. Nu denigrati niciodata celalalt parinte in fata copilui si nu il jigniti. Copilul este al amandurora si nu trebuie sa il faceti aliat in razboiul vostru. Il debusolati si nu va intelege ce se intampla.

2. Nu bagati copilul in partaj. Extrem de important pentru psihicul copilului sa stie ca este mai special decat biblioteca din sufragerie. Cand va certati pe tutela nu faceti altceva decat sa ii insturati pe cel mic senzatia de carne de schimb. Copilul nu e moneda voastra de a obtine lucruri de la partener

3. Nu interziceti copilului sa isi viziteze sau sune celalat parinte. Stiu ca sunt cazuri in care vreti sa il tineti la distanta de divortatul care v-a facut voua viata amara. Ce sa vezi… nu de el il veti tine la distanta… ci de voi. Se va indeparta emotional de voi.

4. Nu incercati sa fiti si mama si tata. Asta mi se pare absolut inutil. Nu aveti cum genetic sa indepliniti celalat rol. Incercat sa gasiti in familie rolul care va lipseste si usor usor sa il apropiati de copil. Asta in cazul in care faceti greseala de la punctul 3. Altfel, lasati celalat parinte sa isi faca treaba.

5. Nu asteptati nimic de la copil. Adica sa nu credeti ca va va fi vreodata recunoscator ca ati divortat sau compatimitor sau intelegator sau… nu. El va simti un gol, o rupere de realitate, o amputare in viata lui si singurii responsabili sunteti voi, parintii care ati luat decizia. Cand ati divortat nu ati intrebat copilul ce vrea, asadar nu e corect sa credeti ca el va avea vreun sentiment placut in legatura cu asta.

6. Discutati deschis cu copilul situatia, nu incercati sa ascundeti ca si cum nimic nu s-a intamplat. Copilul stie mai multe decat credeti!

Pe scurt straduiti-va sa nu va bateti joc de copil doar pentru a-i demonstra celuilalt ceva sau sa il folositi ca arma de razboi. Dupa aceea va veti intreba de ce copilul nu mai invata bine, de ce chiuleste sau de ce vine baut acasa.

E simplu… voi ati produs un dezechilibru in viata lui, iar el incearca sa il restabileasca asa cum il duce pe el capul.
Fiti intelegator cu schimbarile lui si incercati sa ii fiti aproape cu orice are nevoie.

Sotu’ Zanei

Pin It on Pinterest

Share This