Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Sunt mama de copii creativi, nu copii dresati!

Acum o saptamana am fost cu Maria si Alexandru la petrecerea unei colege de-a Mariei. Am ajuns primii, asa cum facem de cele mai multe ori, impreuna cu sarbatorita.
Nu le-a luat mai mult de 5 minute sa se obisnuiasca cu locul si sa inceapa distractia. Au alergat inventand singuri tot felul de scenarii, au sarit, s-au ascuns si s-au distrat chiar si cand au cazut.
Ador sa ii vad cum se desfasoara liberi, fara sa existe cineva care sa ii ingradeasca sau fara sa fie atenti daca se murdaresc sau fac trasnai.
In toata alergatura lor Mariei i s-a desfacut fermoarul rochiei la spate si s-a blocat. Practic nu mai puteam sa il desfac deloc.
Nu ma gandisem de acasa sa ii iau o rochita in plus asa ca am intrebat mamele din jur daca au o rochie pe la ele. Ne-a salvat chiar sarbatorita si uite asa a putut sa isi continue jocul linistita.

Privindu-i mi-am adus aminte de un eveniment din vara, unde ai mei copii se jucau la fel de liberi si unde un baietel de vreo 5 ani statea impecabil imbracat pe marginea unui parc mare cu telefonul in brate.
La un moment dat acesta a lasat telefonul si s-a dus la tobogan. Cand s-a dus la peretele de catarat, unde era si Alexandru mama lui a inceput sa ii dea indicatii: ca merge prea repede sau prea incet, sa aiba grija ca isi murdareste camasa si sa nu mai sara intr-una ca nu e frumos si mai si transpira.
La un moment dat obosisem eu de cate indicatii primise baiatul. Mai avea putin si ii lega niste sfori de maini sa il plimbe ca pe o papusa unde voia ea. Imaginea e absurda dar mie asta mi-a inspirat.

Copiii sunt creativi cand se joaca liber si fac ce le trece prin cap. A le spune cum sa se joace pana si in parc le va taia orice urma de imaginatie.

Copiii nu sunt catei sa fie dresati. Copiii sunt copii asta inseamna ca sunt liberi sa topaie, sa chiuie, sa sara in pat, sa se dea tumba, sa se murdareasca din cap pana in picioare, sa juleasca in varf toate incaltamintele avute (o fi doar problema alor mei??), sa fie fericiti.
Lasati copiii sa faca ce le trece prin cap (atat timp cat siguranta lor sau a altora nu le este pusa in pericol) si lasati hainele murdare, ca se spala.
Lasati-i sa transpire, ca se usuca sau luati-va haine de schimb.
Lasati-i sa rada cu gura pana la urechi chiar daca le cade inghetata pe jos.
Lasati-i sa fie creativi in jocurile avute si nu le taiati aripile.

Ai vostri cum sunt?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This