Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Relatia medic-pacient, mai mult decat o reteta!

Pentru ca am experimentat multe momente proaste, de azi va propun o miniserie de interviuri cu dna doctor Dina Mohammad, medic specialist in obstetrica-ginecologie, in cadrul Spitalului Baneasa Regina Maria. Dina este un medic cum putini gasesti sau de care auzi doar in povesti! Este un om atat de dedicat profesiei sale incat 2 ani la rand si-a anulat vacanta (platita) rugata fiind de paciente sa nu plece ca sa poata naste cu ea! Este medicul (impreuna cu toata echipa de neonatologire) datorita caruia pruncul meu Alexandru traieste! Fara ea, nu vreau sa-mi inchipui ce s-ar fi putut intampla!

Am avut o sarcina grea pe care mi-a monitorizat-o indeaproape, luand cele mai bune decizii pentru mine si copilul meu (caci nici eu nu am fost lipsita de pericole la nastere). Este un medic tanar, are 33 de ani si da, acest lucru te poate speria (am stat mult si am cumpanit decizia de a naste cu ea), dar are o experienta bogata si empatia de care orice gravida are nevoie.

Pe Dina am cunoscut-o prin intermediul primului medic cu care am nascut (un medic extraordinar, Dr. Dragos Gradinaru), atunci cand el nefiind in spital la prima sarcina si eu avand nevoie de un consult, m-a trimis la buna lui prietena Dina.

Mi-a placut din start de ea: joviala, cu zambetul pe buze si oferindu-mi foarte multe informatii pe intelesul meu! (Lucru foarte important) Mi-a ramas in minte si am decis ca dupa nastere sa merg la ea (pentru simplu motiv ca nu ma simt confortabil cu un barbat, oricat de profesionist este, la controloalele de rutina). Asa ca, dupa ce a venit Maria pe lume m-am prezentat la Dina. Cand am ramas insarcinata cu Alexandru am avut o dilema mare, nestiind daca sa ma intorc la primul medic (sarcina si nasterea fusesera fara probleme) sau sa raman la Dina. Intr-un final am ales cu sufletul si nu am regretat nici un moment!

Astazi ii propun Dinei sa imi raspunda la cateva intrebari despre relatia medic-pacient:

ZS: Cum ar trebui sa fie relatia medic pacient?

DM: Dupa parerea mea trebuie sa fie o relatie bazata pe comunicare si incredere; si aici vreau sa detaliez putin pentru ca exista un dublu sens si anume: gravida trebuie sa se simta atat de confortabil pe parcursul sarcinii incat sa priveasca medicul ca pe o persona careia sa ii poata spuna toate temerile pe care le are (si sunt convinsa ca apar foarte multe) si foarte important este ca medicul in relatia cu pacienta lui sa simta ca s-a facut inteles si ca ea pleaca din cabinet linistita. Despre incredere din experienta mea am constatat ca trebuie sa ai incredere in simptomele pe care le descrie o gravida echilibrata iar ea trebuie sa aiba incredere in sfaturile si deciziile medicale pe care le iei avand in minte binele ei si al copilului.

ZS: Care este pacientul ideal pentru tine?

DM: Asa cum nu exista un doctor ideal, nu exista nici pacienta ideala – eu cred foarte tare in sentimentul pe care ii ai cand vezi si comunici pt prima data cu o gravida. Poti sa ii fi alaturi pe parcursul sarcinii atunci cand simti ca ea isi doreste asta si are incredere in tine.

ZS: Ce nu ar trebui sa faca un pacient?

DM: Imi trec prin minte nenumarate lucruri pe care nu ar trebui sa le faca dar prefer sa raspund cu ceea ce ar trebui sa faca, si anume: sa isi administreze medicatia prescrisa de doctorul ei, sa urmeze indicatiile si sa fie increzatoare iar daca are nelamuriri sa intrebe, atunci cand exista o situatie mai delicata sa discute cu doctorul ei si sa ia impreuna o decizie cu care ea sa fie impacata si nu caute lamuriri in experienta altora pt ca medical nu exista doua situatii identice si din punctul meu de vedere cel mai important este sa nu isi asume riscuri inutile nici pentru ea nici pentru copil.

ZS: Ce asteptari ar trebui sa aibe un pacient de la medicul sau?

DM: Din punctul meu de vedere raspunsul este simplu: aceleasi asteptari pe care le are si medicul de la pacienta lui: sinceritate si comunicare!

Multumesc mult Dinei pentru timpul acordat si va anunt ca luna viitoare revin cu un subiect nou.

Nota: acest articol NU este unul publicitar!

Dr. Dina Mohammad

Medic specialist | OBSTETRICA – GINECOLOGIE

Regina Maria

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This