Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Pupăm copiii pe gură?

Când eram micuță îmi pupam pe gură părinții. Cred că am făcut-o până la 5, 6 ani.

Îmi aduc aminte vag sentimentul ciudat de jenă (oare există la acea vârstă?) atunci când îi pupăm așa.

Mă simțeam stânjenita mai ales când o făceam și cu alte persoane de față. Nu le-am spus-o niciodată dar am fost fericită când nu s-a mai întâmplat. Nu știu dacă eu am inițiat asta sau au făcut-o ei de drag și nici nu știu când a început.

Am ales să nu îmi pup copiii pe guriță, oricât de dragi mi-ar fi. Și eu și soțul meu am ales ca partea aceasta să o ținem pentru noi ca și cuplu.

Maria a încercat o dată să mă pupe. Nu am respins-o și am lăsat-o, dar mai târziu i-am explicat că părinții pupă copiii pe obraz sau pe frunte. Cel mai des îmi întinde fruntea, semn că acolo se simte bine să fie pupată.
Alexandru încă nu are preferințe, doar râde la pupăceli, așa că profit din plin.

Am întrebat-o pe prietena mea psihoterapeutul GabrielaMaalouf, în calitate de specialist despre acest subiect.

Este sau nu bine să ne pupăm copiii pe gură?

Gabriela Maalouf: Istoria sărutului este extrem de vastă și de interesantă. Descoperim cum în lumea animalelor cimpanzeii, spre exemplu, utilizează sărutul pentru a termina o situație conflictuală.
Fiecare comunitate, cultură are propriile convingeri colective ce determină acceptarea sarutului copiilor sau respingerea lui.
În timpuri străvechi, când mâncarea nu era la îndemână, nici aparatură necesară prepararii la textura potrivită vârstei, mamele mestecau mâncarea și o dădeau direct în gura copiilor, exact așa cum procedau și alte animale sau păsări. Atunci nu părea nimic scârbos, era doar o metodă de supraviețuire. Este evident că acum acest obicei nu își mai are rostul.
Acestea fiind spuse, pupatul pe gură al copiilor ține întotdeauna de convingerea pe care o are adultul despre acest obicei. Dacă ne apucăm să pupăm copiii pe gură pentru că spus cineva că e bine, dar noi nu simțim asta, facem mai mult rău decât bine.

Îi afectează emoțional dacă sunt pupați pe gură?

Gabriela Maalouf: Știința nu prezintă niciun studiu prin care să se demonstreze ca micuții pupați pe gură de părinți, fără nicio conotație sexuala, ar putea fi afectați emoțional. Și viceversa este valabila.
Mai degraba îi putem afecta emoțional dacă le spunem lucruri despre care nu avem nicio dovadă sau le inducem ideea de murdărie. Este mult mai toxic să le povestim cum că acea parte a corpului este murdară și nu e bine să facem acest lucru (pupatul pe gură). Genul acesta de abordare poate dauna vieții intime ulterioare.
Copiii se opresc singuri din acest obicei, de regulă când devin conștienți de propria sexualitate și nu mai vor sa își sărute părinții.

Cum să îi refuzăm dacă ei își doresc asta?

Gabriela Maalouf: Dacă noi nu suntem confortabili cu pupatul copilului pe gură avem tot dreptul să refuzăm. Le spunem sincer că noi nu ne simțim în regulă să facem asta, dar insistăm că este doar convingerea noastră, nu adevărul absolut, pentru a le da și lor șansa de a-și forma propria părere.
Dacă vedem ca dorința copilului este foarte mare pentru că știe el ca alți prieteni fac asta, le putem explica faptul că nu tot ce face lumea este benefic și pentru noi. Dar pentru a nu planta un fruct interzis în mintea micutului nostru, putem experimenta un mic pupic.
Trebuie să avem mare grijă să nu fim răciți sau să avem boli transmisibile.
Exprimarea afecțiuni nu este potențata sau diminuată de pupatul pe gură. Afecțiunea cuiva poate fi simțită, apreciată și vindecatoare și printr/o simplă privire plină de compasiune.

Multă grijă și iubire!

Pin It on Pinterest

Share This