Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Parentingul autoritar

In Romania cel mai raspandit stil de parenting este parentingul autoritar. ‘Cat esti la mine in casa faci cum vreau eu’; ‘Eu stiu mai bine‘; ‘Tu esti mic si nu stii nimic’

Cati dintre voi le-au auzit?

Putini au avut norocul de a avea ‘altfel’ de parinti. Este si mai greu sa iti cresti diferit copilul cand parintii vad un lucru pozitiv modul in care au fost crescuti ‘uite ce bine am crescut eu’.

Parintiilor autoritari le lipsesc empatia si atasamentul fata de propriul copil. Ei se ghideaza in relatia parinte-copil dupa ideea de sef-subordonat, control total, oferind doar reguli stricte, pedepse si recompense.’Copiii trebuie tinuti din scurt si pupati doar în somn, ca sa nu se rasfete’.

Dezavantajele acestui stil de parenting:

1. Parentingul autoritar se bazeaza pe frica si control.
Un copil care creste cu frica si controlat de parinti, va fi un copil cu tendinta rautacioasa la adresa altor copii. Acesti copii vor folosi intimidarea (bullyingul) la alti copii. Nu este vina lor! Din pacate acesti copii invata acest comportament acasa, de la parinti si ei doar il aplica la cei mai mici sau mai vulnerabili ca el.

2. Devin in timp furiosi si chiar depresivi.
Copiii crescuti intr-un mediu autoritar se simt neintelesi. Nu este nimeni langa ei care sa ii ajute sa-si inteleaga starile prin care trec. In timp devin furiosi la adresa lor dar si a celor din jur. Cei care sunt slabi si vulnerabili vor intra in depresie.

3. Vor asocia puterea cu dreptatea.
Vor fi angajatii perfecti  pentru ca ei se vor supune regulilor fara sa isi puna intrebari. Se vor subordona grupului si nu isi vor asuma responsabilitati. Acestia invata de mici sa se supuna parintilor si sa nu gandeasca singuri.

4. Devin bun mincinosi.
Copiii care traiesc cu frica si nu sunt invatati sa-si asume greseli, vor minti foarte bine. Le vor lipsi curajul de a spune adevarul, de teama repercursiunilor.

5. Ajung rebeli.
Fie in adolescenta sau la maturitate, o parte dintre cei care vor avea curaj sa-si infrunte parintii vor deveni rebeli. Multi dintre ei vor dori sa faca lucrurile pe dos, doar pentru a-si enerva parintii.

6. Au cea mai scazuta stima  de sine.
Vor ajunge sa faca diverse greseli in viața din lipsa increderii in propria persoana. Vor interactiona greu cu cei din jur.

Stiu ca este foarte greu sa iti educi copilul intr-un stil diferit decat ai fost crescut, dar daca esti sincer ghideaza-te dupa o singura intrebare: oare nu as fi fost un om mai bun daca mi s-ar fi oferit si afectiune si intelegere? Oare nu-mi doresc ceva mai bun pentru copilul meu?

Alegeti cu grija si fara regrete.

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This