Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Pana la ce varsta dam lapte praf copiilor?

by | Oct 15, 2017 | Informații, Pași mici...

Am fost intrebata de mamici pana la ce varsta sa dea lapte praf copilului, iar eu le-am spus sa vorbeasca intai cu medicul lor. Eu v-am scris despre ce am citit si ce alegeri am facut cu copiii mei.

Laptele matern este cel mai benefic pentru copil. Din pacate nu toate mamele reusesc sa isi alapteze copiii din diferite motive si este minunat ca exista variante pentru ei. Pe vremuri se gasea foarte rar laptele praf, iar mama imi povestea ca a reusit cu greu sa ne gaseasca lapte praf si sa imi dea si mie si fratilor mei, caci de la 2 luni nu a mai avut lapte pentru noi. Bunicii nostri au crescut cu lapte de vaca sau lapte de capra si totusi de ce era nevoie de laptele praf?

Formula de lapte a aparut in urma cresterii decesurilor in anii 1800, in randul bebelusilor (inaintea implinirii de un an) care nu erau alaptati sau care erau hraniti cu lapte de vaca (acesta neavand o valoare nutritionala mare).

Laptele praf a fost inventat in urma cu 150 de ani, mai exact in anul 1865 de catre germanul Justus von Leibig, chimist si vizionar. Prima formula de lapte continea faina de grau, faina de malt si bicarbonat de sodiu, peste care se adauga laptele de vaca.

A fost foarte bine vandut in Europa ca formula de lapte praf, iar in America a fost usor schimbat si vandut ca mancare solubila pentru bebelusi pentru 1$ sticla.
O data cu prima formula lansata, pana in anul 1883 au mai fost lansate alte 27 de produse de catre diferiti producatori. Datorita acestor formule, numărul deceselor in randul bebelusilor a scazut rapid.

De atunci si pana acum, firmele producatoare de lapte praf si-au imbunatatit produsele si incearca sa fie cat mai apropiate de laptele matern. De teama ca laptele matern nu avea o valoare nutritionala la fel de mare ca si laptele praf, foarte putine mame mai alaptau pana la sfarsitul anului 1970.

Ma bucur ca in zilele noastre, lucrurile s-au schimbat in bine, alaptatul fiind incurajat si dovedit stintiific ca nu exista lapte mai bun si mai sanatos ca laptele matern.

Totusi, cat timp dam lapte praf copiilor?

Copiii au nevoie de lapte pana la cel putin 3-5 ani, desi trebuie continuat a fi oferit la cel putin o masa si dupa aceasta varsta. Unii medici recomanda ca laptele praf sa fie dat pana la 2 sau 3 ani (depinde de  medic).

Care este mai bun, laptele de vaca, de capra sau de oaie?

Valorile nutritionale ale fiecaruia sunt asa:
Proteine: lapte vaca 3,2g; lapte capra 3,6g; lapte oaie 7g
Calorii: lapte vaca 60; lapte capra 69; lapte oaie 108
Grasime: lapte vaca 3.3g; lapte capra 4.1g; lapte oaie 7g
Calciu: lapte vaca 113mg; lapte capra 134mg; lapte oaie 193mg

Ce are in plus laptelele de capra fata de cel de vaca?
Laptele de capra este mai usor de digerat, iar grasimile din structura lui sunt in molecula mai mica, deci se absorb mai usor si este un lapte superior celui de vaca.

Ce am ales eu?

Mariei i-am schimbat fara probleme laptele formula la un an si jumatate cu laptele de capra la masa de seara si dimineata, oferindu-i lapte de vaca cu cereale. La Alexandru lucrurile au fost mai grele. Inca ii dau formula de lapte la masa de seara si noaptea (4 din 7 zile se trezeste sa mai pape un laptic), iar la masa de dimineata ii dau lapte de vaca amestecat cu capra. Inca nu s-a obisnuit cu cel de capra simplu. Am inceput acum o luna, cand avea un an si 2 luni.

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This