Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Masina manuala vs. Masina automata. Avantaje si dezavantaje!

de | nov. 28, 2018 | Speed'n Mommy

Mi-am luat permisul in luna februarie 2009. Mai am un pic si fac 10 ani de cand conduc. Am la activ peste 400 mii de km parcursi in tot acest timp. Anul acesta din aprilie pana acum am facut 12.000 de km. Conduc destul de mult. Am condus multe modele de masini si imi place sa schimb masina cat mai des, pentru a evita plictiseala. Am avut doar masini manuale dar am condus si masini automate in diferite situatii pe distante mari.

Imi ia cam 10 minute sa trec de pe una manuala pe una automata si invers. Mereu am spus ca preferatele mele sunt cele manuale pentru ca doar asa simt cu adevarat ca detin controlul si conduc cu pasiune. In perioada aceasta (fiind insarcinata in 17 saptamani) ca si la celelalte doua sarcini, as fi simtit nevoia de o masina automata. Asta m-ar fi ajutat sa nu presez burtica schimband vitezele.

Si unele si altele au avantajele lor si in functie de nevoile, stilul de mers si placerea de a conduce, fiecare isi alege modelul potrivit.

Avantaje pe care le aveti la masina manuala.

 1. Pretul de achizitie este mai mic

Cand vrei anumite dotari dar bugetul este restrans pui de multe ori in balanta ce este important pentru tine si vezi daca te incadrezi cu banii si pentru cutia automata sau nu. Toate masinile vin standard cu cutie manuala.

 1. Costuri mici de intretinere

Repararea unei cutii manuale se face mult mai usor decat cea a unei transmisii automate, de aici si costul mult mai mare la masinile cu cutii automate.

 1. Are un consum de combustibil mai mic

Dezavantaj:

 1. Nu ai multa libertate de miscare, atunci cand ai nevoie, trebuie sa tragi pe dreapta (pe de alta parte, cred ca este mult mai sigur asa)
 2. Se uzeaza ambreiajul. Daca nu este folosit corespunzator duce la uzura si schimbarea lui (ceea ce inseamna un cost mare).

Avantaje cutie automata

 1. Confortul

Este extrem de confortabil sa conduci o masina automata care practic face multe singura. Iti da o ‘mana’ inapoi, mana de care te poti folosi atunci cand esti mama si ai copii in masina, care vor cere diferite lucruri.

 1. Pleaca usor din rampa

Nu mai ai stresul motorului care se va opri. Desi exista si la modelele manuale o dotare ‘Auto-Hold’ care te ajuta sa nu se opreasca masina sau sa alunece in spate.

 1. Usor de condus

Mai ales pentru incepatori care nu au experienta sau pentru cei care au o teama ca nu se vor descurca.

 1. Consum redus de combustibil

Multe modele au ajuns sa aiba acelasi consum de combustibil ca si masinile cu cutie manuala.

Atentie!

O masina automata ‘iti distrage’ usor atentia si focusul de a conduce.

Dezavantaje cutie automata:

 1. Costuri mari de intretinere

Costurile sunt mari atunci cand trebuie sa schimbi o transmisie automata, din cauza sistemului complex.

 1. Este ‘aparent’ mai lenta

La masinile cu cutii automate conventionale (nu la cele cu dublu ambreiaj) se simte o usoara intarziere atunci cand apesi pedala de acceleratie la podea si vezi ca nu se intampla nimic. Asta se intampla deoarece trecerea de la o treaptă inferioara la una superioara se face cu o mica intarziere.

Voi de care conduceti? Care va place mai mult?

Multa grija si iubire!

calendar text 2