Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Mai mergem sau nu in vacanta? Coronavirus – intre isterie si pericol real.

by | Feb 26, 2020 | Mai buni pentru ei

Acum 2 zile a mers sotul la magazin sa ia apa plata. Noi cumparam o data, de doua ori pe saptamana apa.
Rafturile goale. Nici o sticla de apa pe el.
Intreaba sotul o doamna de pe raion si ii spune soptit: ‘Va aduc 3 sticle din spate. Nu mai avem. Am vandut dimineata 500 de baxuri de apa!! Nici de sarbatori nu vindem asa’.

S-a anuntat calamitate si nu stim noi?
Seara ne-am uitat la stiri. In Italia aratau cateva orase goale. Intr-unul (nu am retinut numele) spunea ca au deschise doar 3 magazine, in rest totul era inchis. Si ca se intra in el cate maxim 20 de oameni odata si se statea cu orele la cozi. (Ca sa fac o gluma, as zice ca oamenii voiau sa vada cum e in comunism).
Un batran care tocmai iesea din magazin a declarat: ‘Nici la inceptul Celui de-al doilea Razboi Mondial nu am vazut asa ceva. E gripa, nu moartea!’ (Stirea am vazut-o pe ProTv)

Azi a fost iar sotul la un alt magazin pentru iaurt, peste si faina pentru o tarta. A gasit tot de pe lista, mai putin faina. Curand cred ca nu mai prind deci adio orice dulce.
Daca traia Caragiale, avea ce scrie…

Ce spun specialistii?

Doctorul Adrian Streinu Cercel, specialist in boli infectioase:
‘Acesta e un virus mai prapadit. Mult mai agresiv e virusul gripal. In SUA sunt peste 10.000 de decese (de gripa normala)’. Sursa: ziaristii.com

Profesorul Vasile Astarastoae, medic legist:
‘Daca suntem cat de cat rationali, putem sa observam ca mortalitatea (raportată la numarul de imbolnaviri declarate, si nu la populatia generala) este de aproximativ 2,4%, apropiata de cea prin gripa in 2018 si ca coronavirusulare o patogenie scazuta. Cei care au decedat in Italia aveau comorbiditati majore (neoplasm, BPOC, insuficenta cardiaca stadiul III).
Cand am deschis televizorul, am crezut ca fie a inceput al III-lea razboi mondial, fie a venit sfarsitul lumii. Spun isterie globala pentru ca ea nu este numai in Romania. Ea se manifesta si in China, Italia, Austria etc.
Daca exista un pericol grav pentru sanatate?
In acest moment nu, pentru majoritatea populatiei. Pericolul este real pentru persoanele varstnice cu co-morbiditati (cu alte afectiuni – majoritatea cronice).’
Sursa: Financialintelligence.ro

Directoarea Laboratorului de cercetari si analize din cadrul Spitalului Universitar Luigi Sacco din Milano, Maria Rita Gismondo:
‘Confundam o gripa cu o pandemie globala. Laboratorul nostru a lucrat toata noaptea, vin probe incontinuu, e o adevarata nebunie ceea ce se intampla, am transformat o infectie un pic mai grava decat o gripa intr-o pandemie letala. Nu este asa cum pare, uitați-vă la numere. Nebunia asta va face mult rău, mai ales din punct de vedere economic’.
Sursa: secretulsanatatii.ro

Imunologul Mihai Netea, profesor de imunologie experimentala la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda a declarat:
‘Infectia nu este mai grava decat in cazul gripei obisnuite, dar ca, fiind un virus nou pentru noi, e posibil sa afecteze mai multi oameni din cauza ca inca nu avem o memorie imuna. Majoritatea oamenilor care se infectează nu devin grav bolnavi și marea majoritatea, imensa majoritate, inclusiv se fac bine. Mica minoritate care devin imtr-atat de bolnavi incat sa necesite spitalizarea si inca o mai mica minoritate care, din pacate, nu supravietuiesc. Are o mortalitate asemanatoare cu gripa. Bolnavii care sunt intr-adevar cu mai multe boli, aceia sunt cei mai la risc sa faca o forma grava a gripei’.
Sursa: Rfi.ro

Ce spun statisticile?
Aproape 28.000 de oameni AU FOST VINDECATI!
1369 persoane decedate, dintre care 1367 din China. (2%, adica rata normala pentru orice gripa).
60.368 persoane infestate cu coronavirus la nivel mondial. Sursa digi24.ro

Plecam in concediu in afara tarii?

Nu va pot sfatui daca sa plecati din tara in vacanta sau nu. Situatia o stim cu totii cu pericol real sau isterie.
Daca sa plecati sau nu este o decizie personala pe care fiecare familie o ia doar pentru ea, analizand riscurile pe care si le asuma.

Noi anul acesta am decis sa NU plecam din tara! Nu de panica ca ne omoara virusul, ci ca ramanem blocati prin cine stie ce aeroport si cu 3 copii nu ne riscam.
Nu ma intereseaza ca ar fi suportat statul costurile, nu ma incanta ideea de a fi blocat, oriunde as fi.
Altfel, Grecia scria pe noi. Dar si la noi avem atatea locuri faine se vazut (va scriu curand unde am ales prima vacanta cu 3 pui).

De toata aceasta isterie se face vinovata mass media si nu doar la noi, care arata doar imagini apocaliptice. Din pacate, peste tot vinde scandalul, panica si frica.

Daca tinem masurile minime de igiena, evitam spatiile aglomerate si ne pastram calmul, suntem bine! Adica mai putin la mall, evenimente cu copiii, locuri de joaca.
Si mai mult in natura si spatii aerisite.

Voi ce ati ales: plecati din tara sau amanati?
Magazinele sunt pline sau goale? Macar sa stim unde venim la nevoie 😉

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This