Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Libertate cu limite

by | Jan 24, 2017 | Jurnalul meu

Copiii au nevoie de libertate in gandire si actiune pentru a creste armonios, pentru a-si cladi personalitatea, pentru a gresi si a invata din greseli! Din pacate, multi parinti inteleg prost aceasta libertate. O libertate fara limite face din copil unul egoist, un copil care crede ca i se cuvine totul, un copil care va calca peste ceilalti pentru propriile dorinte!

Unui copil trebuie sa i se respecte spatiul si dorintele dar trebuie invatat sa respecte la randul lui spatiul si dorintele celui din jur!

Daca acasa il lasam sa alerge si sa se catere pe tot ce prinde, trebuie invatat ca atunci cand merge in vizite trebuie gasite activitati mai linistite, alergatul si cataratul fiind lasate pentru spatiile de afara sau acasa. In primul rand pentru siguranta lor! Nu toate casele sunt sigure, nu toata lumea are copii! In al doilea rand copilul trebuie sa faca diferenta dintre ce face acasa si ce face in societate! Respectul pe care il oferim copilului trebuie oferit si celor din jur!

Personal nu-mi doresc copii egoisti! Nu-mi doresc niste copii rasfatati (rasfatati cu multa iubire da, dar nu prost inteles rasfatul) care atunci cand tipa ca vor un lucru l-i se si dau! Imi cresc copii sa faca o diferenta intre acasa si restul lumii, intre a se juca liber si a se juca tinand cont de cei din jur (inclusiv copiii mai mici) pentru ca doar asa copilul invata empatia, respectul si spatiului personal al atcuiva.

Prea multi parinti isi lasa liberi copiii acasa fara sa li se explice niste reguli iar cand ies din casa isi cearta copiii la tot pasul. Am vazut si cazuri in care in casa copiii sunt certati pentru orice iar afara sunt lasati liber! Trebuie sa existe un echilibru intre cele doua, altfel copilul nu poate intelege de ce exista libertate fara limite in anumite momente si de ce i se ingradesc dorintele in altele!

Nu asteptati copilul sa creasca (sa faca 4,5 ani) pentru a-i explica regulile unui joc sau comportamentul in societate! Ce veti cladi de mic si cum il obisnuiti asa il veti avea!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This