Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Iubeste-l si cand tipa, nu doar cand iti zambeste!

by | Feb 11, 2019 | Educație, Pași mici...

Ieri am fost la ecografie sa vad ce face bebe Achim. (Va povestesc zilele viitoare despre el si noi).
Pentru ca tot am iesit am zis sa fac si cateva cumparaturi usoare pentru casa.
Ca orice femeie imi place sa ma plimb printre produse si sa citesc cu grija eticheta fiecarui produs in parte (daca cumpar produse noi pe care nu le stiu).
La raionul de carti de copii, in fata mea, o mamica cu o fetita de 4 ani. Fata tipa ca vrea o jucarie, mama ii spunea ca o are deja acasa. Fata urla si dadea din maini ca nu o are cu acea culoare, mama obosita ii tipa inapoi ‘Nu mai urla. Nu te mai iubesc cand urli asa. Se uita toata lumea la noi.’
Am inghetat cand am auzit-o si mai ca mi-au dat lacrimile. As fi vrut sa ii spun ca tocmai atunci are nevoie sa fie iubita si mai mult.

Am o prietena care are un baietel de 6 ani. Un fel de Dl. Goe al timpurilor noastre. De cate ori ma vad cu ea imi povesteste cate transnai mai face fiul ei, plina de mandrie. De cate ori ne vedem si baiatul se comporta dupa asteptarile mamei, ea il lauda de numa’ numa’. Cum baiatul face o trasnaie cu noi de fata cum il cearta, il urecheaza (caci asta ‘Nu e agresivitate, nu?’) si ii spune dojenitor ‘mami nu te iubeste daca te comporti asa’.

Probabil as fi uitat de aceste lucruri daca nu exista doamna de ieri din magazin.
Maria are 4 ani si o luna, iar Alexandru 2 ani si 6 luni. Sunt doi copii minunati. Si ei fac trasnai caracteristice varstei lor. Si ei tipa si am trecut si prin perioada in care Alexandru o musca pe sora-sa (fusese muscat de o colega de gradi si copia comportamentul).
Dar niciodata nu le-am spus ca ii iubesc mai mult sau mai putin in functie de comportamentul lor.
Niciodata nu le-am inchis bratele atunci cand dupa o portie de tipat au venit sa imi spuna ca vor in brate.
Copiii eu nevoie sa fie iubiti mai ales cand tipa, nu doar cand ne zambesc frumos.

Iubiti-i cand plang!
Iubiti-i cand tipa!
Iubiti-i cel mai mult cand sunt de neiubit!

Copiii nu fac lucrurile fara motiv niciodata. Faptul ca au diferite comportamente in functie de starea lor, nu inseamna ca trebuie indepartati sau lipsiti de iubire. Din contra, este momentul in care noi trebuie sa le fim si mai aproape si sa aflam motivul si nevoia din spatele acestui comportament.

Un copil caruia i se refuza iubirea cand el tocmai a trecut printr-un moment de frustrare va fi un copil nesigur, trist si cu tendinte agresive pe viitor.

De cate ori nu ati avut o zi proasta: la serviciu, cu o prietena sau in trafic? Vii acasa la sot si incepi sa urli fara un motiv anume, iar el iti intoarce spatele si iti spune ca nu are chef sa asculte plansetele tale?
Ti-ar placea ca in loc sa faca acest lucru sa te intrebe daca vrei o imbratisare si dupa sa ii explici exact de ce esti nervoasa?

In spatele unui aparent tipat fara motiv, sta o nevoie si mai mare de afectiune si acceptare.
Nu va indepartati copiii atunci cand tipa, ci deschideti bratele si inimile si primiti-i acolo unde se simt in siguranta!

Voi cum reactionati la tipete? Ce obisnuiti sa faceti cu cei mici cand urla atat de tare incat va vine sa fugiti?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This