Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Grădinița imposibilă

by | Jan 15, 2018 | Informații, Pași mici...

De un an și jumătate caut grădiniță pentru Maria. Primul criteriu a fost să fie aproape de casă sau cel puțin pe o rază de câțiva kilometri de casă. Așa că le-am luat pe toate la rând.

Nu am optat pentru o grădiniță de stat din simplu motiv că locuind la țară, la propriu, sunt peste 30 spre 40 de copii într-o grupă. Un singur educator pur și simpu nu face față.

Ne-am setat un buget și am stabilit ce ne dorim de la început:

1. Educatori blînzi

2. Curte mare

3. Activități zilnice în natură

4. Fără educație prin pedepse și recompense

5. Fără pui/zahăr/ciocolată în meniu (bucătărie proprie)

6. Fără serbări (prea multă presiune pe copii)

Din păcate nu am găsit nimic de pe lista noastră în grădinițele vizitate. Am întrebat toți cunoscuții și toți ne dădeau același răspuns ‘ce vreți voi NU există’.

Prin decembrie am văzut o reclamă la o grădiniță din pădurea Băneasa. Mi-a atras atenția faptul că se află în pădure. ‘În pădure? Cum adică în pădure’, m-a întrebat Alex când i-am spus?

Și uite așa m-am apucat să citesc despre ea. Spațiul exterior este uimitor: 10 mii de metri pătrați de curte. Woow, cât spațiu pentru copii.

Fix înainte de Crăciun trimit mail să stabilesc o întâlnire cu directorul și primesc mail în câteva ore cu ziua întâlnirii. (Să vă povestesc de o grădiniță din cele vizitate care mi-a răspuns după 3 luni?)

În prima săptămână din ianuarie îmi iau soțul de mână și mergem. Aveam inima cât un purice de frică să nu fiu iar dezamăgită. Zilele astea toată lumea se pricepe la a-ți împacheta povești frumoase și a-ți vinde praf de stele, deci eram pregătită de orice..

Când am intrat în curte i-am spus lui Alex că vreau să vin eu la grădinița asta. Curtea este paradisul oricărui copil: teatru cu scenă, moară de apă cu rău de pești, casa Hobbitului (la propriu), ferma de gândaci, iepurași liberi prin curte, loc de joacă în nisip și nămol (ați auzit bine, la această grădiniță îți aduci copilul cu cel puțin 2,3 schimburi de haine zilnic). Fără loc de joacă din plastic! Toate sunt făcute din lemn și respectă natura, totul fiind înconjurat de copaci.

Clădirea este un conac interbelic, cu multe clase amenajate minimalist. Sunt foarte puține jucării în fiecare clasă iar pereții sunt îmbrăcați în culori calde.

Un lucru unic în țara noastră este faptul că fiecare cameră are sistem de aerisire astfel încât aerul se reîmprospăteaza și rămâne curat, lucru important mai ales când copiii dorm.

Bucătăria este impecabilă iar toate preparatele sunt făcute acolo. Nu servesc pui copiilor (puii din comerț sunt injectați cu hormoni iar aceștia sunt responsabili cu pubertatea precoce la fetițe în special, vă povestesc mai multe într-un alt articol), nimic cu zahăr sau ciocolată. Țin cont de meniul copilului dacă acesta are alergii sau este vegan.

Nu știm dacă vom reuși să îi aducem aici, dar eu și Alex ne dorim mult. Pentru asta căutăm soluții în buget, suntem deciși să strângem cureaua, să plecăm în concedii doar în țară următorii ani și să facem tot ce ține de noi pentru asta.

Veți spune ‘De ce pentru o grădiniță? Grădinița nu este importantă, școala este.’ Sau cel puțin asta ne întreabă mereu cei de lângă noi.

Ei bine grădinița este la fel de importantă în viața unui copil la fel de mult cum sunt primii doi ani din viața copilului lângă mama sa.

Grădinița pune baza personalității copilului de mâine. O grădiniță bună va face diferența între ‘învăț că trebuie sau îmi place să învăț’. Grădinița este cea care formează viitorul elev.

Prea puțini părinți sunt conștienți de importanța acesteia, ajungând la școală cu copii ‘leneși’ sau ‘tocilari’ fără ca aceștia să înțeleagă de ce copilul lor urăște învățătura.

Nu este suficient să îți crești copilul acasă după anumite valori dacă grădinița merge pe un stil diferit de educație.

Clar nu veți gasi fix aceleași lucruri, dar măcar principiile de bază să fie aceleași.

Exercițiu pentru părinți:

Puneți pe foaie ce vă doriți voi de la grădinița copilului vostru și încercați să găsiți cât mai multe din lista voastră în grădinița în care îi veți duce.. Nu toți ne dorim aceleași lucruri.

Dacă alegeți una particulară, alegeți-o după criterii clare. Dacă este una de stat încercați să vă implicați cu alți părinți în programe educaționale pentru copii alături de educatori.

Karin’s Kids rămâne grădinița perfectă pentru noi. Nu este doar o grădiniță, ci un tărâm de basm.

Îmi doresc ca în vară să vă dau vestea că Maria va începe aici, nu știm încă ce va fi.

Nu ignorați grădinița. Găsiți-o pe cea mai bună pentru nevoile voastre pentru că sigur există!

Multa grija si iubire!

Pozele sunt luate de pe site-ul grădiniței.

Pin It on Pinterest

Share This