Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Draga stapane, petardele nu sunt o jucarie pentru animale!

de | ian. 5, 2021 | Mai buni pentru ei

Acum 7 ani cand ne-am mutat in casa noastra, eu si sotul am adoptat o akita care avea 6 luni si pe care stapanii ei nu o mai puteau tine, stand la bloc si avand si alt catel.
La primul Revelion cu Aki, aveam 7 zile de la nasterea Mariei si eram singuri toti 3 acasa.
E un Revelion pe care o sa il tinem minte, pentru ca miezul noptii ne-a prins pe scarile din casa, eu cu Maria in brate care se trezise de petarde si Alex cu Aki in brate, care se speriase de ele  Fix cu cateva minute inainte de 12 noaptea, cand au inceput artificiile si petardele, Aki a noastra incepuse sa latre disperata. Speriat Alex a vrut sa iasa la ea, dar fix cand a deschis usa, Aki a intrat in casa, a urcat scarile si s-a ascuns in baie.
Nu ne venea sa credem de cum a reactionat. Cert este ca Alex a tinut-o in brate mai bine de o ora, pana s-au linistit lucrurile.
Tin minte ca am sunat un vecin atunci sa ne ajute cu niste apa pentru ea, care s-a amuzat cand ne-a vazut in casa, unul cu un copil in brate si celalalt cu Aki, care tremura teribil de frica.
Timp de o saptamana Aki a dormit in casa, panicata. Pur si simplu refuza sa iasa si a fost extrem de greu sa o obisnuim iar in curte.
In anul urmator, stiind deja de cum va reactiona, am tinut-o in casa de la inceput, cu muzica sa nu auda si niste pastile de relaxare de la veterinar.

20210104 210637

Aseara am urmarit stirile cu un gust amar. Deja vazusem cati catei au fugit de acasa in satul unde stam, ba chiar un catel a fost lovit de o masina in noaptea de Anul Nou. 

La stiri am aflat despre sute de pasari de la Roma care au murit de la petarde si au fost gasite in prima zi a anului pe strada.
Un catel dintr-un cabinet veterinar a murit la Botosani de groaza.
Cele mai multe animale, catei sau pisici, fug in noaptea dintre ani si foarte putine sunt recuperate.
Majoritate animalelor sufera adevarate traume dupa o astfel de noapte, traume care se vindeca greu.
Altii isi pierd pofta de mancare sau sufera crize epileptice.

20210104 210452

Nu vreau sa judec pe nimeni, dar in primul rand ma intorc la stapanii de animale, care stiu ca nu pot controla ce se intampla in afara curtii lor si i-as ruga sa aiba mai multa grija de ele.

Am semnat si eu petitia impotriva petardelor in noaptea de Anul Nou, dar deja exista o astfel de lege (din cate stiu), asa ca prea mult nu imi pun baza in ea.

MAI a postat pe pagina lor de facebook inca din 31 decembrie mesajul ‘Fara petarde de Revelion’, specificand ca acestea sunt un cosmar pentru patrupede.

Ideal ar fi ca oamenii sa inteleaga cat de rau fac astfel de ‘spectacole de lumini’ animalelor si nu doar lor, ci si copiilor cu diferite afectiuni.
‘Pune-le casti’, mi-a spus odata cineva. Da, poate castile ar ajuta dar mai mult conteaza grija fata de animalele noastre, pentru ca la grija comunitara am renuntat sa cred ca va mai exista.

Cum au reactionat animalele voastre?

Multa grija si iubire!

calendar text 2