Ambasadorul zambetelor mici si mari!

De ce spun copiii NU

de | iul. 4, 2017 | Informații, Pași mici...

Cand eram mica mama imi spunea ca sunt fetita cu NU in brate. Ca spuneam NU la orice ma ruga, orice ma intreba, orice faceam.

De ceva timp Maria este si ea cu aproape la orice NU. Am stat si m-am intrebat de ce. De unde vine acest NU la multe lucuri, desi se vede ca la multe lucruri ar zice DA, ea face o pauza si spune NU.

Maria a fost un bebelus foarte cuminte din multe puncte de vedere. Nu a bagat nimic in gurita sa guste (nu nisip, nu noroi, nimic in afara de mancare), nu a tras de fire, de cabluri, nu a facut nimic din ce nu trebuia sa faca, asa ca am folosit de putine ori cu ea cuvantul NU. Nu a fost nevoie. Ce-i drept ea a prins independenta dupa ce a mers in picioare, nemergand de-a busilea decat mult mai tarziu.

Alexandru in schimb e diferit: merge de-a busilea de la aproape 9 luni, nu ca merge, alearga, zici ca e la curse. Gusta tot ce prinde: frunze, iarba, nisipul de la locul de joaca, pamantul de la ghiveci lasat o secunda nesupravegheat (de atat a avut nevoie), monezi, toateee jucariile, garduri, ce sa mai, nu scapa nimic negustat. As putea spune ca numele lui este Alexandru NU!

Intr-o zi cand Alexandru se cocotase dupa Maria pe o cutie si statea sa cada strig deodata ‘Alexandru NU!’ Maria dupa mine ‘NU NU A’e’andu!’

M-a pocnit instant tonul ei de a spune lucrurile fiind fix ca al meu. M-a pocnit realitatea ca de cate ori mi-a spus NU a fost acelasi NU auzit de la mine cu ea sau cu altcineva.

Aceea perioada de NU prin care trec copiii este de fapt perioada noastra de NU in contact cu ei, ei fiind doar oglinda noastra! 

Teoretic stim cu totii ca ai nostri copii ne copiaza comportamentele, practic cateodata o realizam brusc! Sigur, in anumite momente e imposibil sa eviti acest cuvant si este si foarte greu in viata de zi cu zi, dar credeti-ma ca o data constientizat, cumva ‘te simti tras de maneca’ atunci cand vrei sa il spui pe urmatorul NU.

Mai multi de DA, mai putini de NU va doresc.

Multa grija si iubire!

calendar text 2