Ambasadorul zambetelor mici si mari!

De ce sa nu va lasati copiii pe device-uri (telefoane, tablete sau TV)

by | Jan 15, 2017 | Informații, Pași mici...

Sunt una dintre mamicile care militeaza destul de mult impotriva folosirii telefoanelor (Tablete sau alte device-uri asemanatoare) de catre copii!Va spun si de ce:

1. Le fura copilaria!

In loc sa stea sa alerge pe cozi de matura, dezvoltandu-si imaginatia si creativitatea, stau tolaniti pe canapea jucandu-se intr-o lume gata creata, fara a avea nici o contributie majora.Stiti filmuletele care circula pe facebook cu parintii care isi lasa copiii la TV si ii hranesc cu biscuiti, apoi ii arata la maturitate obezi, tot tolaniti la TV mancand biscuiti? Nici o difetenta de TV cu telefonul!

2. In timp le afecteaza nivelul de sociabilitate!

Zilele trecute am vazut un serial in care o tipa intalneste un tip si ii spune ca ea nu poate comunica vorbind ci in scris pe telefon. Asa ca ii arata la intalnire, fata-n fata la masa la restaurant, fiecare cu telefonul in mana si dandu-si mesaje! Pare exagerat? Iesiti in oras si uitati-va in jur, copiii stau doar cu capul in telefoane: asa merg, asa mananca, asa socializeaza. Sunt convinsa ca unii dintre ei asa vor ajunge adolescenti, indiferent de ce vor invata acasa sau daca au folosit un telefon de mici, dar, mi se pare trist cand vad copii de 3,4 ani mergand cu telefonul in mana, stand la masa cu telefonul in mana, vorbind cu parintii cu telefonul in mana.

3. Le strica vederea

Aparatul vizual se dezvolta complet pana la 4-5 anisori. Pana atunci sistemul vizual este foarte vulnerabil la lumini puternice, lumini albastre, distanta mica intre retina si ecran, toti acesti factori favorizand dezvoltarea unor patologii sau boli.

4. Intarzie dezvoltarea creierului.

Hrana creierului pentru a-l ajuta sa se dezvolte sunt stimuli externi receptati prin organele de simt si de miscare. Etapa de dezvoltare a copilului 0-2 ani se numeste etapa de dezvoltare senzorio-motorie. In timp ce se uita la TV sau joaca jocuri pe telefon copilul primeste doar informatii vizuale si auditive, pe care nu le poate procesa datorita varstei mici. Nu stie sa faca diferenta intre ce este la televizor (i se pare ca este doar o fereastra pe care priveste) si realitate. Maria cand vede o reclama cu pisici tipa ca o vrea in brate! Daca tot ce vede copilul sunt secvente audio stridente, montaje rapide, flash-uri puternice, acesta va deveni agitat, obosit, nelinistit si va veti intreba de ce copilul vostru este asa!

Intre a oferi o ‘bucurie’ copilului si a-i oferi sanatatea, ce alegeti?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This