Ambasadorul zambetelor mici si mari!

De ce NU m-a tentat niciodata nasterea naturala!

Nu imi doresc sa deschid o polemica, cu acest articol nu incurajez nasterea prin cezariana si nu descurajez nasterea naturala. Cred totusi ca fiecare mama trebuie sa cunoasca foarte bine avantajele si dezavantajele unei nasteri, oricum ar fi ea si sa decida ce i se potriveste ei si copilului ei. Am ales sa nasc prin cezariana cu ceva vreme inainte de a mi se spune ca medical vorbind, nu puteam naste natural (o sa va povestesc intr-un alt articol despre ambele nasteri).

Am facut un curs de puericultura cu o consultanta in alaptare care ne-a povestit cum a nascut natural dupa o cezariana de urgenta (lucru posibil daca organismul ti-o permite) si ce experienta minunata a avut. Am citit cam toate blogurile ce sustin si incurajeaza nasterea naturala. Am vizionat filmulete cu toti pasii unei nasteri! Am citit si m-am documentat foarte bine despre tot ce se intampla in acele momente! Visam la cursurile Lamaze de cand aparuse moda si la noi.

Si totusi, de ce am ales cezariana?

Nu vorbesc acum despre exceptiile unor nasteri minunate, cand dupa 2 mici dureri, hop a iesit bebelusul (stiu ca exista astfel de norocoase). Dar ce nu se vorbeste foarte mult este despre partea urata a unei nasteri naturale:

  • de durere nu vorbesc, caci depinde de fiecare femeie in parte de cat suporta
  • exista riscul ca travaliul sa tina foarte mult, tu sa nu te dilati suficient si sa pui in pericol viata copilului
  • exista riscul cand impingi, o data cu bebe, sa ai scaun (nu scaun la cap, ci caca mai pe romaneste)
  • mai mult de jumatate dintre femeile care nasc trebuie taiate sau se rup (daca nasterea nu are loc in spital), personal am preferat o cusatura mai sus decat una mai jos
  • dupa cusatura, exista posibilitatea ca viata sexuala sa se schimbe (in bine sau in rau, depinde de cum ai fost cusuta)
  • multe femei nu pot sta cu saptamanile in sezut dupa nastere
  • exista multe probleme cu scaunul si constipatia dupa nastere

Vreau sa va povestesc despre cele 3 nasteri naturale avute de mama mea. Pe mine m-a nascut acasa cu moasa si tata, fiind la prima nastere, nu si-a dat seama ca a intrat in travaliu si pana a venit ambulanta am iesit eu. Ati spune ca a fost ideal: nastere acasa cu moasa, tatal a participat, cam cum cititi pe site-urile unde incurajeaza nasterea la domiciliu. Ei bine la mama nu a fost asa.

A avut niste dureri vecine cu moartea, a crezut la propriu ca o rup in doua cand am iesit. Da, s-a rupt toata si a fost cusuta mult timp dupa nastere. Aproape ca a lesinat de durere. Nu s-a putut aseza in sezut mult timp, iar mersul la baie a fost o poveste groaznica. La fratele al doilea a nascut in spital. Aceleasi dureri oribile si a fost taiata controlat. Iar cusuta, iar dureri. Abia pe fratele cel mic l-a nascut usor si s-a putut bucura de toata experienta nasterii.

Nu toate femeile suntem construite la fel!

Nu-mi place cand citesc: toate femeile pot naste natural, este usor! Sau pe vremea bunicii cum era? Ei bine bunica mea a pierdut 2 copii la nastere. Am prietene cu copii cu mari probleme de sanatate, scosi cu forcepsul! Mamici cititi cat mai multe ca sa stiti la ce va asteptati, vedeti cum sunteti din punct de vedere medical, nu riscati nimic pentru bebe sau voi! Lasati povestile citite pe site-uri ca e usor si toate femeile o pot face! Nu este usoara nici o nastere si fiecare femeie este diferita!

La fel si cu alaptatul (dar in alt articol).

Multa grija si iubire!

sursa foto: maltababyandkids.com

Pin It on Pinterest

Share This

Optimism la lingurita

Nu-l uita pe Dumnezeu.

Cu El incepe viata!