Ambasadorul zambetelor mici si mari!

‘Daca te dor sanii, sigur NU e cancer, nu?’

by | Sep 2, 2020 | Ai grijă de tine

‘Daca te dor sanii, stai linistita. Sigur NU e cancer.’ Asa se spune din popor, nu?

De la 18 ani am inceput sa am grija de mine si sa merg anual la controale medicale. Nu sunt genul care sa astepte sa i se intample ceva, ci mai degraba, omul care previne si trateaza din timp.
Dupa ce am incheiat alaptatul in toamna trecuta, au inceput sa ma doara sanii destul de tare. In special sanul stang, cel din care alaptasem cel mai putin.
Mi-am palpat sanii sa caut noduli singura si mi se parea ca am vreo 3, nu unul.
Voiam de mai bine de cateva saptamani sa imi fac curaj sa imi fac o ecografie (pe care nu o facusem de 2 ani) sa aflu cat e de grav. Mintea mea, desi optimista, era pregatita si pentru scenarii sumbre.

Abia asteptam sa vina mama la noi sa imi pot lua 2 zile pentru analize (si de sange, ecografii de endocrinologie si altele).

Ieri, cu mult curaj am fost la clinica privata unde mi-am facut programare din timp. La stat nu ai nici o sansa si nici nu as risca in aceasta perioada.
Am intrat in cabinet cu inima cat un purice si mainile ude. Inauntru ma astepta o doamna doctor zambitoare, cu viziera si foarte amabila.
Inainte sa inceapa consultul, am stat de vorba despre ultimii doi ani cu bebe si 3 alaptari (prima esuata).
Doamna doctor m-a ascultat in liniste si m-a invitat sa incepem ecografia.
Cat timp aceasta a dictat asistentului tot ce vedea pe ecran, urechile mele se ‘inchisesera’ inconstient, pentru ca nu am auzit nimic de frica.
Abia dupa ce a terminat am intrebat-o cu jumatate de gura: ‘Sunt bine?’.
Raspunsul dansei a venit ca o surpriza si relaxare: ‘Esti sanatoasa tun. Ai sani de adolescenta. Ce simti tu sunt vascularizatiile pentru ca ai 0% strat de grasime. Mai pune ceva pe tine. Mai mananca si tu un pic, ca te scurgi de pe picioare. Pana la anul cand ne vedem la control, te rog sa iei ceva in greutate.’
Am atunci am inceput sa respir linistita si sa zambesc.

Eu sunt norocoasa. Zilele trecute am auzit de doua cunostiinte cu cancer de san. Una dintre ele stadiul 4 la 36 de ani, cealalta stadiul 2 la 40 de ani. Cancerul nu alege!
Stiuu cat e de important sa mergem ANUAL la control, dar frica te face sa amani. Frica ca nu esti bine. Frica ca cine stie ce iti gaseste.
Ce vreau sa va spun este sa NU va neglijati controlul anual pentru sani si testul papanicolau. Sunt darurile cele mai de pret ale unei femei si puteti trata orice, daca este gasit la timp.

Cand ati fost ultima oara la control?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This