Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cum ‘prezentam’ olita copilului (3 greseli de evitat)

by | Feb 24, 2019 | Informații, Pași mici...

Olita si scutecul sunt subiectele care ne dau mari batai de cap atunci cand devenim mame.
E mai mult preocuparea noastra de a-i scapa de ‘oribilul’ scutec, decat a lor.
Citim, intrebam in stanga si dreapta, cumparam olite care de care mai colorate dar si chilotei cu personaje de desene animate si nimic… Copilul pur si simplu ‘refuza’ cooperarea. Ba ne mai si enervam cand ‘vecina’ ne povesteste cum al ei sta pe olita de la 6 luni.

Si mama spune despre mine ca stateam de 9 luni. Eu nu cred. Cred ca sigur ma jucam cu ea si cam atat. Dar cine sunt eu sa o contrazic?

Atentie!
Daca face la olita sau la toaleta cu reductor, NU inseamna ca e gata sa renunte la scutec.

Ce am facut eu?
Ca si la spalatul pe dinti, in toata treaba cu olita a fost despre a le da timpul lor sa isi doreasca acest lucru.
Exemplul personal in educatia copilului este cel mai important, pornind de la lucruri atat de marunte cum sunt caca la olita sau perierea dintilor.
Inca de cand au inceput sa mearga i-am luat cu mine, de fapt au mers ei dupa mine, la baie. Ori de cate ori foloseam wc-ul le spuneam o poveste despre ce fac eu acolo si cat de bine ma simt ca nu imi fac nevoile in chilotei.
Usor, usor le-am starnit curiozitatea si au vrut sa incerce si ei ‘ca mami’ .

Dupa ce au inceput sa faca, mereu aveam un cantecel de felicitare la care copiii radeau mult si abia asteptau sa il auda.

Ce greseli sa evitati?

Olita in camera de zi
Doamne cati copii am vazut pe olita in mijlocul sufrageriei ba mancand, jucandu-se sau citind carti.
Copilul va face orice altceva decat ce trebuie, pentru ca nu va intelege rostul ei.
Olita NU trebuie sa plece din baie pentru ca cel mic sa asocieze clar rolul olitei si ce activitati se petrec acolo.

Nu ii dati de ales
Nu toti copiii fac la olita asa cum nu toti aleg toaleta cu reductor. Povesteti-i despre olita si reductor si lasati-i pe ei sa aleaga unde vor sa faca.
Mariei mele nu i-a placut niciodata olita. Avea una care imita vasul de toaleta si una clasica de pe vremea mea. La ea am facut greseala sa i le prezint in camera de zi, astfel ca tot ce a facut cu ele a fost sa se joace.
In schimb cand a descoperit ca poate sta pe WC fara sa cada, exact ca mami, a fost cea mai fericita. Ea a inceput cu numarul 2 la toaleta de cand avea un an si jumatate. Pe de alta parte Alexandru refuza redactorul si a cerut olita pentru numarul 2 de la un an si 2 luni, vazandu-ma si pe mine si pe Maria. Abia de la 2 ani si 10 luni a vrut si el pe wc. Achim ii vede la toaleta dar inca nu stie ce se intampla.

Nu intrebati ce vrea copilul. Il presati
Copiii fac rar si numarul 1 si numarul 2 la olita. De obicei ei se focuseaza pe un singur lucru. Ai mei au ales sa faca caca devreme la olita sau wc, dar pipi mult mai tarziu.
Nu i-am presat sa faca si pipi cand ei nu erau pregatiti. Am fost fericita ca am evitat constiparea si alte probleme urate de la caca in scutec.

Asa cum va spuneam, faptul ca incep sa faca la olita NU inseamna ca vor renunta la scutec. Maria a renuntat la 3 ani si 4 luni, cand singura mi-a spus ‘De azi vreau doar chilotel.’ Si de atunci a avut doar 2 accidente de pipi in pat.
Alexandru desi faca caca la olita de un an si 3 luni si a renuntat la scutec la 3 ani si 2 luni. Stiu ca am facut bine, pentru ca nici unul dintre ei dupa ce singuri au renuntat la scutec NU au avut vreun accident.

Nu cred in scos scutecul pas cu pas, adica doar ziua si noaptea pus. Il face sa se simta confuz. Cred ca, lasati in timpul lor, este cea mai buna optiune.
Povestiti-le despre pasul urmator: cumparati-le chilotei si aratati-le ca asta poarta mama si tata. Dar NU ii presati, ci lasati-i pe ei sa aleaga momentul!
Copiii stiu mai bine cand sunt pregatiti. Stati linistiti, ca nu se insoara in scutec!
Am mai scris pe subiect 3 metode despre cum sa scapi de scutec si Cand schimbam scutecul pe chilotel.

La voi cum au mers lucrurile?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This