Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cum imi pregatesc copiii sa mai stea un an cu mine

Zilele acestea am tot citit articole despre cum sa iti pregatesti copilul pentru mersul la gradinita sau scoala. Noi nu suntem in acel moment, sau mai bine zis am ales sa nu-mi pregatesc nici un copil pentru mersul la gradinita. Maria are 2 ani si 9 luni, iar Alexandru are un an si aproape 2 luni.

Multi prieteni ma sfatuiesc sa o duc pe Maria la gradinita pentru ca are nevoie de socializare si integrare in grup, mi s-a spus chiar ca ‘trebuie sa se obisnuiasca cu greul de mica’, iar mie imi va fi mult mai usor doar cu un copil acasa.

Pentru mamicile carora situatia nu le permite sa stea acasa mai mult de un an sau doi, le spun sa gaseasca varianta cea mai buna pentru copiii lor si pentru ele: cresa, gradinita, bunici sau bone. Dar pentru cele care isi permit sa stea acasa le-as da un singur sfat: stati cat mai mult langa copiii vostri!

De ce?

Exista studii care demonstreaza ca de fapt copilul este mai capabil sa se acomodeze in societate incepand cu varsta de 3 ani. Dupa aceasta varsta copiii sunt mai putin afectati emotional de aceasta despartire care intervine intre copil si mama. Conteaza mult si materialul genetic, fiind si copii care se adapteaza mai usor si altii care se adapteaza mai greu.

Totusi, un copil care plange cand il lasi la gradinita, care are cosmaruri noaptea dupa inceperea gradinitei, care isi schimba comportamentul dupa primele saptamani, care se inchide in sine sau are alte semne, nu este un copil pregatit de aceasta etapa a vietii lui, iar daca aveti posibilitatea schimbati optiunea pe care o aveti acum.

Socializarea o poate avea in parc, nu este nevoie de gradinita.

De ce as vrea sa imi invat copilul cu greul de mic? Are doar 2,3 ani si o viata in care nu voi mai putea sa il apar de greutati. O fac macar acum, cat este mic si tine de mine.

Sa-mi fie mie mai usor? Nu mi-ar fi mai usor cu unul. Cand sunt doi acasa, au momente de joaca impreuna. Daca ar fi doar unul, ar trebui sa o suplinesc pe sora-sa toata ziua.

Educatia trebuie sa inceapa de acasa, asa ca nu lasati partea de educatie doar pentru cand va ajunge la gradinita. Desenati, cititi, scrieti de acasa impreuna cu copilul.

Plus ca in perioada de la un 1 an la 3 ani copilul are o dezvoltare fenomenala: incepe sa mearga, sa spuna primele cuvinte si apoi sa vorbeasca propozitii intregi, descopera lumea pas cu pas, va rade si va plange mult, se va descoperi pe sine si pe cei din jur si mai ales se va atasa, in special de cel sau cei cu care sta mai mult. Personal nu vreau sa ratez nici unul dintre aceste momente. Vreau sa fiu langa ei si sa facem totul impreuna.

Cum ii pregatesc pe ai mei sa mai stea un an cu mine?

Le ofer iubire, ore de joaca, creioane colorate si carti. Pregatim ore de dans, ore de invatat cantecele si ore de plictiseala care fac atat de mult bine copiilor (sunt orele in care ei devin inventivi iar creativitatea lor se dezvolta), iar eu ma pregatesc cu rabdare si carti educative, cu program de sport dar si cu multe povesti si glume.

Inca nu sunt pregatita sa ii trimit la gradinita si simt ca nici Maria nu este (de Alexandru nici nu se pune problema). Pentru a o pregati pe Maria pentru anul viitor noi am ales sa o ducem la un club pentru copii de 2 ori pe saptamana la diferite cursuri care se fac impreuna cu parintii: arte plastice, dans, limba engleza prin joaca si altele. 

Indiferent de alegerea pe care o luati fiti atente la nevoile copiilor vostri. Ei va ‘spun’ mereu cand sunt sau nu pregatiti. 

Multa grija si iubire!

Studii si articole despre varsta potrivita gasiti AICIAICI si AICI

Pin It on Pinterest

Share This