Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cum ne alegem medicii?

Copiii, noi, parintii, toti avem nevoie la un moment dat de un medic! Cum il alegem? Pe ce criterii?

Intr-o lume ideala, medicului chiar ii pasa de pacient si il consulta si trateaza fara interese personale.
In lumea noastra, va sfatuiesc sa va alegeti cu grija medicul pentru voi, familie sau copil. Nu generalizez! Sunt aceeasi medici si in privat si la stat! Fara deosebiri!

Cunosc medici minuni! Cunosc medici care se lasa pe ei pentru pacienti! Cunosc medici care salveaza mii de vieti! Cunosc medici care consulta, trateaza si opereaza multe cazuri umanitare fara a primi un ban! Cunosc medici OAMENI!

Din nefericire cunosc si medici carora nu le pasa daca mori. Cunosc medici care nu fac un pas in afara protocolului avut de spital! Cunosc medici care nu ar trebui sa fie medici! Mai mult decat orice, cred ca este responsabilitatea noastra in a cauta un medic bun!

Dar cum il recunosti daca nu ai cunostiinte in domeniu?

Un medic bun, in opinia mea, are urmatoarele calitati:

  • este deschis la orice intrebare a pacientului (indiferent de intrebare)
  • isi face timp si nu te grabeste
  • analizeaza si testeaza cu grija inainte de a pune un diagnostic (nu pe ochi frumosi)
  • previne inainte de a trata acolo unde este posibil
  • cere o a doua opinie singur (atunci cand are nevoie de ajutor)
  • este empatic
  • este informat si stie sa vorbeasca pe ‘limba’ pacientului (nu toti am facut medicina si nu toti cunoastem termenii medicali)

Cautati cu grija un pediatru bun pentru copii! Cereti, acolo unde puteti, o a doua parere in orice vi se pare a nu fi bine. Cautati viitoare mamici un medic bun cu care sa nasteti! Datorita sau din cauza lui voi sau copilul vostru veti trai sau nu!

Un medic bun previne si este atent la orice tine de sanatatea voastra si a viitorului copil! Cautati atunci cand vine vorba despre nasterea intr-un spital privat, sa aiba camera de terapie intensiva neonatologica. Altfel, daca nasteti la un spital privat si nu au asa ceva, copilul este trimis la un spital de stat si se pot pierde minute importante pentru viata lui!

Prea multi copii mor si la stat si la privat din cauza incompetentei, sau a nepasarii sau a conditiilor din spitale! Dar si multi supravietuiesc datorita daruirii, atentiei si grijei personalului medical!

Ati spune ca tine de noroc! Personal, cred ca tine de tine ca om sa alegi cu grija si abia apoi de toate celelalte lucruri! O spun din proprie experienta! Dar despre acest lucru intr-un articol viitor!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This