Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cum m-am detoxifiat digital!  

Dimineata cand ma trezeam primul lucru pe care il faceam era sa pun mana pe telefon. Nu conteaza ca de fapt ma uitam la ceas sau il scoteam de pe silent, asta faceam.
Seara il aranjam langa mine, pe noptiera.
Cand copiii erau la mama stateam cu el mai tot timpul. Faceam pauze cand manancam, vorbeam cu sotul si citeam CARTI.
Cand erau copiii acasa stateam ceva mai mult departe de el, adica ore bune cand ma jucam cu eui. Ei ma ajutau sa ma detoxific.

Acum o saptamana (cand copiii erau la mama) am avut o seara in care mi-a explodat capul de durere. Am realizat ca petrecusem mai mult de 8 ore pe telefon. Recunosc, eu de pe el scriu si textele pentru blog, raspund si scriu mailuri, scriu textele pentru proiecte, deci e ce am eu mai multa nevoie. Doar ca in aceea zi, abia daca ma oprisem sa mananc.
Mi-am propus sa imi schimb rutina si sa nu astept copiii pentru detoxifiere.

Dimineata!
In loc sa iau telefonul, dau draperiile la o parte, apoi ma bag inapoi in pat, unde privesc cerul pe fereastra, respir adanc de cateva ori, merg la baie, fac cafeaua si abia apoi verific telefonul.
Ideea e ca ochii sa priveasca altceva iar mintea sa primeasca alte informatii.

Ziua
La fiecare 20 de minute de stat pe telefon, fac pauza, unde aleg sa fac miscare, sa beau apa, sa inchid ochii si sa ii las sa se odihneasca pentru cateva minute bune.

Seara
Nu-mi mai lipseste cartea de pe noptiera, unde inainte de a adormi, citesc macar o pagina.
Se stie ca cititul te aduce in starea perfecta de somn si te ajuta sa te odihnesti mai bine.

Weekend-ul
Mi-am programat articolele si desi mi-as dori sa va spun ca nu pun deloc mana pe telefon, ei bine o fac dar cu program: o data la 4 ore imi dau voie 10 minute sa verific, mesajele si sa raspund la ele.

Cu copiii
Asta faceam si inainte dar acum si mai mult. In cele mai multe cazuri aleg sa las telefonul acasa atunci cand merg cu copiii in parc. Dar daca il iau, atunci nu il scot din geanta.

Regula casei (cel putin la noi).

Este de ceva vreme si vreau sa o pastram: telefoanele pe silent sambata si duminica!

Tips&tricks:
Scoate notificarile de la tot ce NU este important (retele de socializare spre exemplu).

Miruna Ioani a avut anul trecut sau anul acesta (daca mai tin bine minte) pe blogul ei Si blondele gandesc, un proiect numit Weekend-uri offline (Miruna, asa se numea?), unde timp de o luna de zile a inchis telefonul si isi incuraja comunitatea sa faca la fel.
La mine nu functioneaza, dar zic eu, cu un program clar, parca suna mai relaxant.

Da, retelele sociale dau dependenta. Acestea ne ocupa prea mult din viata reala si ne epuizeaza. In loc sa ne vedem cu o prietena la cafea, preferam sa stam de vorba cu ea pe chat si acest lucru dauneaza pe termen lung.
Incepeti o ‘detoxifiere’ asa cum o puteti duce pe termen lung. Pentru unii functioneaza sa isi inchida de tot telefonul in wkend, vacante sau chiar si mai mult timp. Pentru altii, merge mai bine un program, ca la mine. Important este sa incepeti si sa il aplicati ca stil de viata.
Ocupati-va viata cu activitati care va plac si va fac fericiti!

Pe cand o cura de detoxifiere?

Multa grija si iubire!

calendar text 2