Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Copiii si iepurasii de ciocolata

by | Apr 10, 2017 | Informații, Pași mici...

Maria mea are 2 ani si 4 luni si nu a mancat niciodata ciocolata.

Cred ca sunt printre putinele mamici care tin cutia de ciocolata pe masa si copilul se joaca cu ea. Yep, asta face Maria. Avem o cutie de Toffiffe, una mare pentru ca am zis ca o iau pentru cateva luni bune (la cate bucatele pap eu) si a mea Maria se joaca cu bucatelele, le ia si la muta in alte parti iar cand se murdareste cere un servetel sa se stearga. V-am facut filmulet sa o vedeti.

Nu mananc in fata ei, dar m-a prins de cateva ori ca o pap si cand m-a intrebat i-am spus ca nu e bun si ca mama se lasa si ea. Nu mi-a facut scandal, nu a plans si nu a insistat, totul pentru ca nu ii stie gustul. La orice lucru la care Maria nu ii cunoaste gustul intelege foarte usor daca nu il dau, ceea ce nu se intampla la ce cunoaste.

Vroiam sa vi-o arat pentru ca multe mamici spun ca nu se poate, dar cu blandete din partea mamei (a parintelui) copilul este foarte intelegator. Mult mai intelegator decat am crede noi.

De ce nu i-am dat inca ciocolata Mariei? Pentru ca sistemul lor digestiv nu este inca pregatit sa o digere indiferent de cum este preparata, multi spun pana la 2 ani iar altii pana la 3. Medicii pediatri spun ca este mult mai usor sa ii intarzii oferirea unei bucati de ciocolata primului copil deoarece al doilea vede la fratele mai mare si ca marea majoritate a copiiilor cand ii prind gustul inaintea varstei de 5 ani nu mai renunta la ea. Despre asta am mai scris intr-un alt articol de Craciun.

Chiar si atunci cand incepeti sa ii dati ciocolata trebuie sa stiti cantitatile ideale de a i le oferi: o patratica daca este vorba de o ciocolata mare sau jumatate de baton de ciocolata daca este vorba de cea dedicata copiiilor. De preferat este sa ii invatati la ciocolata neagra care este mult mai sanatoasa decat cea cu lapte sau cea alba. Ciocolata neagra contine antioxidanti care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar (deci este chiar indicata) si contribuie la incetinirea procesului de imbatranire (asta este pentru noi mamici), dar tot in cantitate cat mai mica si nu zilnic.

Exista studii care spun ca acei copii care au consumat zilnic ciocolata si alte produse dulci din comert pe o perioada de 10 ani, incepand cu varsta de 1 an au aratat o tendinta agresiva si foarte agresiva la maturitate (in jurul varstei de 34 ani). Studiul a fost facut pe 17.500 de oameni si a fost publicat de Jurnalul Britanic de Psihiatrie.

De Paste si de Craciun copiii nostri sunt cel mai in pericol. Produsele de ciocolata precum ouale sau iepurasii contin o cantitate foarte mica de ciocolata ‘curata’, restul fiind adaosuri daunatoare celor mici. OMS a  confirmat ca folosirea Ieuprasului de Paste pentru promovarea consumului de ciocolata este un factor ce a contribuit la cresterea numarului de copii supraponderali si obezi.

In concluzie mamici daca oferiti ciocolata copiiilor, faceti-o cat mai tarziu si incepeti cu ciocolata neagra sau facuta in casa fara adaosuri precum caramel sau nuga (au o concentratie prea mare de zahar). De sarbatori vreti copii linistiti, nu ii agitati cu ciocolata pentru ca va fi un haos in casa!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This