Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Ce tempertura avem in casa iarna?

by | Nov 17, 2020 | Să fim sănătoși

‘Cum reusiti sa stati fara ciorapi iarna in casa? Aveti sigur incalzire prin pardoseala si nu sunteti frigurosi, nu?’

Aaa, nu! Nu avem incalzire si nu suntem nici oamenii muntilor 😊.
Specialistii recomanda in casa temperatura sa fie reglata intre 20 si 22 grade.
Cand am citit asta intr-o carte cand eram cu Maria insarcinata nu ma gandeam ca va fi o problema. Era toamna, eu ca un dovleac umflat, calduri mari, temperatura era mica oricum.
A fost cea mai buna iarna pentru sot. Si singura!
Totul a fost minunat pana cand am nascut si am revenit la caldura corpului normala, adica degeram de frig la 20 de grade. Chiar si la 23..
Probabil ca imbracata mi-ar fi fost bine, dar mie imi plac pantalonii scurti in casa si iarna si oricat ar fi de sexi picioarele cu sosete de lana, eu le prefer goale.
Fix inainte sa nasc citisem o alta carte (ce ti-e cu specialistii care nu se pun niciodata de acord) ca bebelusul are acelasi ‘termostat’ al corpului ca al mamei, obisnuit fiind din burtica mamei sa ii fie bine cum ii este si mamei bine.
Uite asa la noi nu s-au dus gradele sub 24 niciodata, ba in fiecare an avem intre 24.5 si 25.5.

20201117 195905 01

Mituri care la noi se aplica!

‘Corpul se adapteaza mai usor la temperaturi scazute cand iesi afara’.
Toti cunoscutii mei ma intreaba iarna ‘cum de ies asa golasa’ afara. Nu sunt Baba Dochia si abia anul trecut am acceptat cu chiu cu vai sa imi pun caciula in cap. La fel si sunt si copiii mei, nici vorba sa nu ne adaptam udor cand iesim din casa.

‘Racesti mai des cand iesi afara la frig de la foarte cald’.
Eu racesc foarte rar. Ultima raceala am avut-o cand eram insarcinata cu Achim si asta probabil de la ceva adus de la cei mari de la gradinita.
Copiii mei sunt cei mai sanatosi copii din toata gradinita si au maxim 2 raceli in sezonul rece, forme usoare, Maria a avut un singur episod iarna trecuta. Nici asta nu ni se aplica.

‘Bebelusii se trezesc mai des noapte atunci cand dorm la temperaturi de peste 23 de grade’
Exista chiar un studiu care spune asta.
Maria nu s-a mai trezit noaptea de la 3 luni, deloc, iar s-a nascut in decembrie. In primele 3 luni se trezea la 3, 4 ore, nu mai des.
Alexandru s-a nascut vara si prima iarna a avut-o cand avea 5 luni, fix momentul cand nu s-a mai trezit nici el deloc noaptea.
Achim, fiind alaptat se trezea de 3 ori pe noapte iar in prima lui iarna deja ajunsese la o singura trezire pe noapte, pe la 7 luni.
Poate ar trebui sa fac un studiu cu picii mei 😊.

Am prieteni care au 22 de grade in casa si la care cand mergem cu copiii in vizita, plecam cu ei mereu transpirati. Inclusiv copiii lor sunt mai des raciti fata de ai mei. Fiind mici alearga mult, intr-o casa in care este frig, ceva mai imbracati. Si da, toti transpira.
Coincidenta?

Se spune ca cel mai mult conteaza gena.
Mama este friguroasa si mereu a fost. La noi mereu a fost cald si nu am inteles niciodata de ce trebuie sa fiu imbracata in casa cu haine cu maneca lunga. Pur si simplu nu vreau sa ma dau jos din pat sa imi trag pe mine lucruri si sa imi fie frig pana la baie.
Cat tine de numarul de imbolnaviri, eu am fost un copil care a racit rar, pe cand sotul a fost genul de copil bolnavicios cu pneumonii, bronsiolite, otite si timpan spart (de cateva ori).
‘Gena proasta’ ar spune cineva. Ei bine cu toata gena lui ta-su si a mea, am ales sa fie cald, copiii sa alerge si iarna si sa nu transpire si toti sa ne dam jos din pat dimineata, fara sa ne fie frig.

Nu vreau sa va spun ce sa faceti in casa voastra, ci sa va spun ca puteti sta linistiti si in picioarele goale si in pantaloni scurti, fara sa va simtiti vinovate ca tineti copilul la caldura 😊
(Asa cum mi-ati scris muuuuulte).
Daca va e bine la 20 de grade, foarte bine.
Daca va e bine la 25, foarte bine.
Ce bine ca nu trebuie sa alegem pentru altii, ci fiecare pentru el.

La voi cate grade sunt? Cate v-ati dori?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This