Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Ce este identitatea de gen?

De ceva vreme gasim multe subiecte despre ‘identitatea de gen’. A fost legata de referendum, de casatoriile homosexuale, de acceptarea diversitatii.
Cati dintre noi stiu exact la ce se refera si care sunt consecintele pe mai tarziu?

Ce este identitatea de gen?
Conform Wikipedia gasim urmatoarea definitie:
‘In mai multe stiinte sociale (psihologie, sociologie, antropologie, lingvistică etc.) identitatea de gen se referă la genul cu care o persoana se identifica.[1]
Identitatea de gen a unei persoane poate fi masculina, feminina sau pangen (adica nu este nici exclusiv feminina, nici masculins, ci o combinatie dintre acestea).[2]
In majoritatea societatilor, exista o diviziune de baza intre insusirile de gen atribuite barbatilor si femeilor, un sistem binar de gen la care adera cei mai multi oameni si care impune conformitatea cu idealurile de masculinitate si feminitate in toate aspectele sexului si genului: sex biologic, identitate de gen si expresie de gen.[3]’

Pe vremea mea existau 3 genuri: feminin, masculin si neutru. Acum partea neclara intre masculin si feminin se numeste pangen.
Pangen nu il gasim momentan in DEX.

Exista diferente intre persoanele transgen si cisgen. Nu stiti exact ce sunt?
La persoanele transgen sexul biologic si identitatea de gen sunt diferite (adica la nastere se nasc fetite dar ei se simt baietei).
La persoanele cisgen identitatea de gen este bazata pe sexul de la nastere. (Se naste si se simte fetita).

Atentie! Identitatea genului de baza se formeaza de obicei la varsta de trei ani!!!
Dupa aceasta varsta este extrem de dificil de schimbat, iar incercarile de a o reatribui pot duce la disforie de gen.

De unde apar diferentele de gen?
Diferențele de gen comportamentale si psihologice rezulta atat din aspectele ereditare, cat si din expunerea la rolurile de gen, din tipizarea genului si din stereotipurile de gen.

E corect sa le spunem copiilor genul cu care s-au nascut?
Noile tendinte spun ca nu, ca ei trebuie sa isi aleaga sexul si ca un copil de 3 ani poate sa fie ce vrea el.

Un copil de 3 ani are nevoie de ghidare din partea adultilor in tot ceea ce face.
Personal, sustin specialistii ce sustin ca este gresit in a-i lasa pe copii la varste mici sa isi aleaga singuri genul caruia vor sa apartina.
Acestia se nasc un anume gen si sunt cazuri rare (de multe ori cu anumite afectiuni emotionale sau traumatizante) ce ii duc in alte directii.

Jocurile de rol in viata copiilor aduce doar beneficii. Jocul de rol este un instrument de invatare, caci copilul este incurajat sa participe activ la procesul de invatare. Jocul preferat al oricarui copil este de-a mama si de-a tata, un joc extrem de important, in care copiii copiaza comportamentele parintilor.

Urmariti video-ul atat de bine explicat despre identitatea de gen si ce consecinte are pe termen lung:

Voi alegeti sa le spuneti copiilor vostri ca isi pot alege singuri sexul?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This