Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cand spui ‘iarta-ma’ copilului

by | Apr 9, 2017 | Educație, Pași mici...

Saptamana trecuta m-am certat cu tata. Motivul nu conteaza. Eu si tata semanam foarte mult, suntem doua persoane capoase, care nu cedeaza usor, sau mai bine zis aproape niciodata. Deci e greu cu noi. Cand eram mica si mama vroia sa intervina si eu si tata i-o retezam ca e cearta noastra si sa nu se bage.

Noua ne si place sa ne ciondanim, o facem de o viata. Cand ne trece unul sau altul suna si vorbim ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Nu zicem nimic de cearta si foarte rar isi cere cineva iertare. Dar sunt obisnuita asa si nu ma mai afecteaza. Stiu ca sunt certuri ca furtunile de vara, vin si te zgaltie un pic si apoi iese soarele. Spun nu ‘ma mai’ afecteaza pentru ca atunci cand eram mica sau adolescenta, ma afecta. Simteam ca el a gresit si totusi nu spune nimic si tare mi-ar fi placut sa o faca.

Acum sunt mare si da, nu ma mai afecteaza, dar nu inseamna ca la un moment dat nu mi-ar placea sa imi spuna ‘uite scumpa mea, aici eu am gresit si tu ai avut dreptate’! Eu sunt o persoana care spune foarte greu iarta-ma (de ce oare?) dar o fac atunci cand stiu ca am gresit si imi cer scuze sau iertare indiferent cui am gresit, chiar si copiiilor mei. Da, desi au 2 ani si 4 luni Maria si aproape 9 luni Alexandru, cand gresesc fata de ei imi cer iertare si cel putin pe Maria o intreb daca ma iarta, caci eu am gresit.

Sunt foarte putini parinti care stiu sa isi ceara iertare de la copiii lor. De multe ori, copiii nici nu au nevoie sa auda cuvintele, desi daca i-am invata sa o spuna, ar spune-o mai cu usurinta ca adulti (nu ca mine), dar asteapta cu drag o imbratisare, un ‘imi pare rau’ daca este mai usor ca ‘iarta-ma’, o explicatie. Invatati-i de mici prin exemplul personal despre iertare si cum sa o cerem de la cei fata de care am gresit. Copiii au aceasta capacitate de a ierta din tot sufletul si de a uita imediat. Se citeste in ochii lor bucuria ca parintele este fericit si nu mai este suparat pe el.

In definitiv, cu ce ne gresesc aceste fapturi mici si minunate? Ca nu fac ce le spunem? Asta mai tarziu inseamna o personalitate puternica, asa ca nu le taiati aripile. Maria mea se fastaceste toata cand ii spun ‘te iubesc’ iar cand ii spun ‘iarta-ma, mami a gresit’ deschide manutele si mi se arunca in brate.

Azi incepem Saptamana Patimilor. Sa cerem iertare de la copii, de la parinti, de la sot si de la cei carora le-am gresit. Iarta-ma este vindecator daca este spus cu tot sufletul.

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This