Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cand renuntam la masa de lapte de dimineata si seara?

by | Apr 25, 2017 | Informații, Pași mici...

Maria are 2 ani si 5 luni si nu merge la somnul de seara fara biberonul de lapte. Mai nou, de 2 saptamani, cere si la somnul de pranz pentru ca merge o data cu fratele ei la somn si daca el are vrea si ea. Multi pediatri recomanda sa nu se renunte la masa de lapte de dimineata si seara pana in jurul varstei de 4 ani. Eu as zice cel putin pana la 4 ani si daca se continua si dupa aceasta varsta nu poate fi decat benefic.

Mesele din timpul zilei cu diverse lactate, chiar si masa de lapte cu cereala de dimineata, nu inlocuiesc acest laptic de dimineata si seara. In primul rand, din pacate, multi parinti ofera lapte cu cereale de ciocolata. Ciocolata mananca din calciu si atunci copilul nu asimileaza cat calciu ar trebui. Deci mesele de lactate nu inlocuiesc mesele de lapte de dimineata si seara ci doar le completeaza.

Laptele este cel mai important element din alimentatia copilului si ramane, desi avem impresia ca daca am inceput diversificarea ca putem renunta la el, chiar si dupa varsta de 4 ani. Daca bebelusul nostru a crescut doar cu lapte in primele 6 luni, de ce am crede ca nu mai are nevoie organismul lui de el mai tarziu? Pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor sanatoasa copiii au nevoie de cel putin 900 ml de lapte pe zi.

Cum le dam laptic?

As zice cum vor ei: biberon (pana la 2,3 ani, atata timp cat se spala pe dinti dupa, nu afecteaza dintisorii), cana cu pai, pahar normal, cum isi doresc ei. Exista totusi riscul ca renuntand prea devreme la biberon (inainte de 2 ani), copilului sa ii iasa din rutina bautul lapticului si sa nu-l mai accepte. Nu-l grabiti!

Ce laptic le dam?

Eu ii dau Mariei si lapte de vaca si de capra si de bivolita. Au diversi nutrienti de care copilul are nevoie. Asa ca ii dau cand unul cand altul. Pana sa o obisnuiesc cu laptele de capra ii dadeam 80% lapte vaca si 20% lapte capra, apoi usor – usor am crescut cantitatea de lapte de capra pana cand a ajuns sa il bea si simplu. Abia astept sa se faca mai mare si Alexandru sa vad daca are acelasi efect!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This