Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Când naști un prematur și îl vizitezi 10 minute pe zi

Pentru cine nu știe sunt mamă de 2 copii născuți prematur.

Maria a venit pe lume la 35 de săptămâni și 3 zile pentru că așa a decis ea. Am nascut-o prin cezariana la cald (s-au rupt membranele) și nu a avut nevoie de îngrijire specială. Singurul lucru ușor diferit a fost că s-a născut cu un icter puternic care a durat 3 săptămâni, dar asta nu ne-a afectat externarea la 3 zile de la naștere. Evoluția ei a fost perfectă, fără întârzieri în dezvoltare.

Cu Alexandru am rămas însărcinată la 11 luni de la prima naștere, un pic prea devreme față de recomandările medicilor (care spun să treacă minim 2 ani de la prima cezariana pentru ca tesutul să aibă timp să se refacă).

Încă de la început Alexandru mi-a arătat că nu va fi o sarcină deloc ușoară. La fix 11 săptămâni mi s-a declanșat o hemoragie puternică ce a durat 48 de ore și am fost ținută în spital sub observație. Apoi acasă, în pat. Am renunțat la servici și am rămas acasă.

Mergeam des la control, unde mi se urmărea și cicatricea primei cezariane. Burta marindu-se, medicul meu îmi măsura des grosimea acestei operații, care devenise foarte subțire (2 mm).

Tot la ecografia de trimestru 2 s-a putut observa un hematom care stătea fix lângă placentă, pe care medicul l-a verificat ecografic la fiecare control.

Burta îmi devenise foarte mare pentru cât putea ține testutul meu așa că împreună cu medicul am decis ca Alexandru să vină pe lume la 34 de săptămâni și 3 zile (fiind în pericol să se rupă uterul). Asta după ce la 31 de săptămâni ajunsesem iar la spital internată cu dureri groaznice. Alexandru a primit nota 9 la naștere și am fost cea mai fericită când i-am auzit țipătul.

A doua zi în schimb a făcut pneoumotorax (i-a cedat un plămân) și a fost intubat de urgență. Nu apucasem să îl țin în brațe, fiind pus imediat după naștere la oxigen (ca măsură de precauție pentru dezvoltarea imatura a plamanilor lui).

Țin minte și acum că am simțit că îmi cade cerul când m-au anunțat despre starea lui. Era la terapie intensivă și nu se știa nimic concret despre starea lui. Totul depindea de el și de cum avea să lupte organismul lui.

Eram în agonie..

Eu eram în agonie. Eram operată recent, cu dureri și tot ce voiam să fac este să îl strâng la piept și nu puteam.

Am născut într-un spital privat, cu program de vizitare dimineață și seara, insuficient pentru nevoia mea de a-l ține în brațe.

Văzusem multe filme pe internet despre copii intubati, născuți prematur și ținuți în brațe de mama lor. Știam că cea mai bună terapie de refacere a bebelușului este să fie ținut aproape de către mama, iar eu tot ce puteam atinge era piciorusul lui mic 10 minute dimineață și 10 minute seara.

10 zile a stat puiul meu în Terapie Intensivă iar înainte de a-l lua acasă, la recomandarea neonatoloagei m-am reinternat în spital pentru 24 de ore pentru a sta cu Alexandru și a învăța cum să am grijă de el. Deși eram proaspătă mămica de fetița de un an și 8 luni, mi-a prins tare bine să am aproape echipa de medici și asistente pentru care am avut nenumărate întrebări. Este important ca atunci când ai un copil prematur să știi tot ce ai nevoie despre evoluția, dezvoltarea și nevoile sale, care pot fi diferite de la caz la caz, față de un copil născut la termen.

Asociația Unu și Unu demarează în luna mai proiectul “ Pui de om în terapie”, un proiect inovator pentru neonatologiile din România. Două secții de terapie intensivă (Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului și Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj-Napoca) vor fi transformate – într-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – în Family and Infant Neurodevelopmental Care, centre în care nu numai că este permisă prezența părinților în terapie, dar aceștia sunt învățați să aibă grijă de puiul lor prematur sau îndelung spitalizat.

‘Pui de om în terapie’ oferă bebelușului bolnav șansa de a fi îngrijit de familie, ca orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinții săi (Convenția Națiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989). Astfel, părinții nu numai că vor fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina ținîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase). Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și respectând fluxul normal al bebelușului, somn-activitate, prin asigurarea liniștii și a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Cum se derulează proiectul?

Trainuirea cadrelor medicale se va face de o echipă de specialiști ai Fundației Bliss (UK) care au dezvoltat un sistem de educație și transformare a neonatologiilor în Family and Infant Neurodevelopmental Care, condusă de Inga Warren, Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals, Co-director al programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental, cercetător, autor.

FINE level 1 – debutează în luna mai în București și Cluj și constă în trainingul a 120 de cadre medicale (doctori neonatologi, doctori rezidenți, asistente, infirmiere, asistentul social al spitalului, psihologul spitalului, etc). În perioada iunie-octombrie are loc perioada de implemenatre a principiilor noi de îngrijire învățate la curs, sub directa supraveghere a celor 6 lideri din cele 2 spitale (3 medici și 3 asistente ce vor intra în FINE level 2). În luna noiembrie are loc evaluarea celor 6 lideri din level 2 și a progreselor făcute în cele 2 spitale. Ne propunem ca în 2019 să continuăm formarea celor 6 cadre medicale în FINE level 3 pentru a deveni ei înșiși formatori ai programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental.

Proiectul este finanțat de Asociația Unu și Unu. Aceasta a fost unul dintre cei 4 câștigători ai Competiției Adoptă un proiect ediția 2017, inițiată de ING. Alături de finanțarea de 49.700 de euro oferiți de ING, bugetul proiectului a fost completat cu sprijinul firmelor românești Net Team, Valeriana, Aimee, Adline, Octomiu, Grădinița Little Team, Radu Climb (prin mecanismul de redirecționare a 20% impozit pe profit), dar și prin donații de la persoane fizice, în valoare de 12.025 de euro.

Asociația Unu și Unu a fost înființată în luna august 2013 din experiența personală a Corinei Croitoru, părinte de copii gemeni și prematuri.

Și voi puteți ajuta ca acest proiect să ajungă la cât mai multe mămici cu un simplu SHARE.

Vă multumesc!

Multă grijă și iubire!

Pin It on Pinterest

Share This