Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cand incepem sa folosim perna la copii?

by | Sep 14, 2017 | Informații, Pași mici...

De cand ma stiu dorm fara perna, pe burta neaparat si eventual cu perna sub mana stanga. In orice alta pozitie dorm prost. Asa ma enervam in sarcina cand imi spunea lumea ‘dormi acum’ iar eu nu mai asta nu puteam face de burta..

Brotaceii mei imi seamana teribil. In perioada de bebelusie pozitia dormitului pe burta a fost cea mai buna pentru ei. Dezavantajul era ca dormeau doar in pat si nu puteam pleca undeva la ora de somn. Avantajul era ca se odihneau bine la ei in pat si eu la mine.

Maria (2ani si 9 luni) doarme de aproape un an si in pozitia pe o parte. Ii place pe burta dar in timpul noptii isi mai schimba pozitia. A inceput sa doarma si pe perna de cateva luni. Pana acum calarea cu totul toata perna. Perna in patutul ei i-am pus la 2 ani. Desi patutul ei era pat in toata regula pentru varsta ei.


Ce spun medicii despre perna? Cel mai sanatos pentru coloana copilului dar si pentru adult este sa NU doarma pe perna! 

Cum dorm bebelusii si copii?

Nou – nascutul

Nu are nevoie de perna. Un nou nascut va dormi cand pe o parte cand pe alta pe un plan drept sau inclinat la 45 de grade, ii poti ridica salteaua cu cateva carti sau exista perna-saltea special conceputa pentru bebelusi.

Daca este folosita prea devreme perna, aceasta poate modifica postura coloanei! 

Dupa 3 luni

Medicii pediatri recomanda ca pozitie de somn, pozitia pe burta dupa varsta de 3 luni sau dupa ce isi intorc singuri capul dintr-o parte in alta. Aceasta pozitie de obicei bebelusii o pastreaza pana la varsta de un an.

Daca totusi bebelusii vostri aleg sa doarma pe spate si acestia nu se odihnesc puteti incerca o perna de maxim 2 cm grosime, dar DUPA ce va sfatuiti cu pediatrul. Daca perna este nepotrivita exista riscul de sufocare. 

Aveti grija ce materiale folositi la perna. Perna trebuie sa fie din fulgi sau silicon, dar verificati sa nu fie alergic copilul la unul dintre aceste materiale. Nu folositi perne din puf! Perna trebuie mentinuta curata si spalata cat mai des (la cel mult 3 zile).

Dupa un an

Copilul incepe sa isi schimbe destul de des pozitia in pat de-a lungul noptii. Are nevoie de spatiu mai mult pentru invartit prin pat. Daca nu i-ati pus pana acum, puteti incerca de acum o perna subtire, dar care sa nu-l incomodeze.

Maria s-a mutat la noi in pat la un an pentru ca atat de mult se rotea in patutul ei mic, incat se trezea pentru ca nu avea loc. Abia la un an si 6 luni i-am cumparat un patut de 1,80 lungime si 80 cm latime, cu extra protectie laterala, astfel incat sa aiba loc in pat, dar si noi langa ea sa o adormim. Desi fie vorba intre noi, au fost nopti in care Maria a dormit cu mami si tati la ea in patut. Alexandru (1 an si 2 luni) nu are perna nici acum.

Recomandarea ferma a medicilor este sa ii dati perna dupa varsta de 2 ani!

Personal va recomand sa va urmariti copiii si sa o folositi si in functie de nevoile copilului sau de pozitia lui de somn.

Mai greu de intarziat folosirea pernei este pentru copiii care dorm cu parintii, iar parintii folosesc perna.

Pentru orice situatie consultati-va si cu medicul pediatru!

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This