Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cand incepem clasa 0: mai devreme sau mai tarziu?

by | Dec 3, 2018 | Educație, Pași mici...

Inca de acum o luna am inceput discutiile cu sotul daca Maria sa mearga la scoala la 5 ani si 9 luni sau sa mai asteptam inca un an.
Am auzit de variante diferite: ba ca la clasa 0 e distractie si ca de fapt este o prelungire a gradinitei, ba ca se invata si se fac teme.

Pentru a inscrie copilul la scoala dorita trebuie sa o faci cu cel putin un an jumate chiar 2 inainte. Indiferent ca esta una de stat sau privata. Alergi ori dupa educatoare ori dupa scoala in sine.
Ce sa mai? Scoala este un stres pentru orice parinte, indiferent cum o dai.

Cum vreau eu?
Sa o tin acasa pana la 18 ani. E, glumesc. Macar pana la 6 ani si 9 luni. Copilaria sa fie cat mai lunga, ca cel putin la gradinita la care merge sigur nu se va plictisi vreodata.

Ce vrea tati?
Sa o tina pana la 50 de ani acasa.
Lasand gluma si la el, Alex isi doreste sa inceapa scoala la 5 ani si 9 luni.

Toti parintii stiu ca fiecare an in dezvoltarea unui copil este crucial sau ar trebui sa stie. Fiecare etapa de dezvoltare are nevoie de anumiti timpi. Exista exceptii de copii care scriu si citesc la 3 ani, dar atentie sunt exceptii.
Daca copilul vostru doar vrea sa se joace la 5, 6 ani, aflati ca e perfect normal!
Putini sunt copiii care vor sa faca teme sau sa invete din propria initiativa. Marea majoritate vor sa se joace. Si nu este nimic gresit in asta.
Exista educatia prin joaca, unde in joaca lor sunt implementate diferite forme de invatare, dar acestea sunt diferite de invatarea clasica din scoala pe care o stim noi.
Cel mai bun mod de a invata este fara sa stii ca inveti. Culmea, se aplica si la adulti, nu doar la copii si au si cele mai bune rezultate.
Cand anunti copilul ca are ‘program de invatat’, ‘teme’ si lucruri de facut, deja pui o presiune pe el si in loc sa invete aceleasi lucruri de placere, va invata cu sila (cam cum am facut-o si noi. Nu vreti sa schimbati ceva?).

Un studiu de la Harvard spune ca in 1998, 31%  dintre educatorii de gradinita aveau asteptari de la copii sa invete sa scrie si sa citeasca.
In 2010 au devenit 80% dintre educatori.
Mai mult de 80% dintre parinti sustin si isi doresc ca ai lor copii sa termine gradinita stiind sa scrie si sa citeasca.
Profesorul Nancy Carlsson-Paige a spus:
‘Cand copiii sunt pusi sa invete lucruri care le depasesc nivelul de dezvoltare ii va face sa se simta confuzi si sa devina anxiosi’.

Cei mai multi parinti cred ca vina o poarta copilul sau pentru ca nu este ‘suficient de adaptat’ ca si ceilalti copii, fara sa stie, ca de fapt toti copiii sunt in ‘aceeasi barca’ si toti se straduie sa fie la zi cu cerintele profesorilor dar si a parintilor (daca au varsta mica pentru etapa lor de dezvoltare).
Desi sunt pusi sa mearga la scoala chiar si la 5 ani, asa cum se intampla in unele tari, cand copilul nu are rabdare sa stea nemiscat cu orele si sa asculte si sa inteleaga lectii lungi, cei mai multi copii sunt diagnosticati apoi cu ADHD (defict de atentie sau hiperactivi).

E vina lor, nu?
Studiul de la Harvard vine cu date noi si spune  ca prea multi copii sunt trimisi la scoala mult prea devreme, acestia fiind diagnosticati gresit de ADHD, cand ei de fapt sunt insuficient dezvoltati pentru urmatoarea etapa din viata lor si ca tot ce ar trebui facut este sa mai stea un an acasa.
Un copil emotional dezvoltat nu va avea probleme de adaptare la scoala. Nu va interveni ‘problema cuminteniei’ in banci sau a intelegerii corecte a unei lectii.

Parintii stiu foarte clar ca este o diferenta mare de dezvoltare intre un copil de 5 ani si unul de 6 ani. Pana sa ajunga si profesorii sa inteleaga acest lucru si sa schimbe legea prin care primesc copiii sub 6 ani la scoala, schimbarea o poate face parintele.

Activitatile din gradinita si cele din toata copilaria ar trebui sa ii ajute sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia. Creativitate si imaginatia cu care un copil se naste se pierde pana la 80% dupa varsta de 4 ani daca nu sunt dezvoltate.
Invatarea alfabetului o face si cel mai slab copil din clasa. Invatarea alfabetului o poate face si un adult. Partea creativa o data pierduta nu va mai putea fi recuperata.

Voi cum veti proceda sau cum ati procedat deja? Si de ce (ca asta ma intereseaza cel mai mult, care au fost argumentele voastre)?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This