Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Cand alegi spitalul in care nasti, dotarile si experienta terapiei intensiva neonatale fac DIFERENTA!

‘De sa ma intereseze daca o maternitate are sectie de terapie intensiva neonatala care sa faca fata oricarei complicatii aparute nou nascutului? Am o sarcina fara probleme si bebe va veni la termen. Mie nu mi se va intampla nimic.’ Asta mi-a raspuns o prietena cand am intrebat-o daca spitalul la care a ales sa nasca (privat) are sectie de terapie intensiva pentru bebelusii.

Cand am ramas insarcinata cu Maria in 2014 am discutat cu 3 spitale private ofertele pe care aveau pentru nastere. Din cele 3 doar Maternitatea Regina Maria avea terapie intensiva neonatala pregatita cu aparatura si medici care sa ingrijeasca prematuri de la 24 de saptamani si 600 g.

Si eu am plecat cu ideea ca ‘mie nu mi se va intampla!’. Toate o facem. Uite ca 5 ani mai tarziu, am 3 copii nascuti prematur, 2 dintre ei fiind internati in aceasta Terapie Intensiva la care nu ma gandeam ca vor ajunge.

Ce ar trebui sa existe intr-o astfel de sectie?

  1. Unitate de Reanimare neonatala.

Pentru a se putea interveni rapid la bebelusii cu scor APGAR mic. Ideal ar fi sa fie langa sala de nasteri pentru a nu se pierde timpul.

  1. Unitatea de Terapie Intensiva neonatala.

Pentru nou-nascutii la termen sau prematurii care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva.

  1. Unitatea pentru Recuperare Prematuri.

Pentru post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in). Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv, dar au totusi o capacitate foarte redusa de aparare contra infectiilor.

Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.

  1. Salonul de supraveghere normoponderali.

Este spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor.

Pentru toti parintii de copii prematuri!

1 din 10 copii se naste prematur.

👶 Un copil nascut prematur nu primeste aproape niciodata nota 10, desi el merita 1000!
👶 Un copil nascut prematur rar se bucura de mama sa in primele 24 de ore. El este luat, analizat, masurat, uneori pus la oxigen, alteori la lampa si cateodata intubat.
👶 Un copil prematur nu experimenteaza atingerea mamei si mirosul ei, ci atingerea firelor, a acelor si a mirosului de dezinfectant.
👶 Un copil prematur este un luptator inca de cand a venit pe lume. El se zbate cu fiecare particica a lui minuscula sa arate lumii ca vrea sa traisca si ca viata e frumoasa.
👶 Parintii de copii prematuri au nevoie de intelegere, sustintere si multe imbratisari.
👶 Parintii de copii prematuri tac in fata unor usi, asteptand o zi intreaga ca ele sa se deschida.
👶 Parintii de copii prematuri plang toate lacrimile din lume.
👶 Parintii de copii prematuri nu uita niciodata …

Publicată de Zana Scutecel pe Luni, 20 mai 2019

  1. Specialisti neonatologi disponibili 24 de ore din 24 de ore ce asigura preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutilor aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming in dar si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.

Alexandru dupa nastere a ajuns la unitatea 2 iar Achim in unitatea 3. M-am asigurat cand am ales spitalul ca va avea toata lista de mai sus si ca nu vom fi trimisi la stat.

Copiii mei traiesc datorita acestor oameni minunati. Dincolo de dotarile absolut necesare  in anumite situatii (asa cum a avut nevoie Alexandru de intubare) cei care fac diferenta sunt oamenii si daruirea cu care fac lucrurile.

Data viitoare cand alegeti un spital, fiti siguri ca aveti tot ce va trebuie atat pentru mama cat si pentru copil.

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This