Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Bai, orfanule!

‘Aveam 4 ani cand cineva m-a strigat ‘Bai,orfanule’. Era prima oara cand auzeam acest cuvant sau prima oara cand am constientizat si imi aduc aminte.
Eram mic de inaltime, blond cu zulufi si ochii tristi. Mai tarziu aveam sa descopar ca sunt verzi desi pentru mine ar fi fost la fel daca erau negri sau gri.
Ma numesc Matei dar nimeni nu imi zicea asa. Ma strigau ‘Blondule’ sau cand cei mari voiau sa ma supere ‘Spalacitule’.
Am crescut in orfelinat cu multi copii de diferite varste. Cei mari erau mereu dominatori si ii puneau pe cei mici sa faca treaba in locul lor iar cand aveau chef de ‘distractie’ ne bateau. Era ‘amuzant’ sa vezi un copil chircit, ca un caine, in care dadeau fara sa te saturi.
Am fost norocos sa cresc intr-un orfelinat decent, unde asistentii nu ne furau mancarea si aveam 3 mese pe zi.
Faceam si scoala, atat cat fiecare si-a dorit.
Ca sa fug de lumea in care traiam la 10 ani am descoperit cartile. Ele au fost refugiul meu. Ele au fost lumea frumoasa in care as fi vrut sa traiesc.
Am plecat la 18 ani din centru si cu ajutorul unor ‘frati’ de camin care plecasera inaintea mea, am reusit sa ma angajez si sa dau la facultate in acelasi timp.
Acum am 30 de ani, sunt casatorit si am o fetita de 2 ani. Am o sotie pe care o iubesc nespus care m-a acceptat si iubit orfan, iar parintii ei ma iubesc ca pe fiul lor.
Lucrez ca notar la o firma mare si am viata despre care citeam in carti.
Am avut o copilarie grea, cu lipsuri, batai si fara sa stiu ce este iubirea. Asta m-a facut sa imi doresc o familie mai mult decat orice. Si o am.
Pe mama nu am cunoscut-o. A murit cand aveam 7 ani. As fi vrut doar sa ii multumesc ca mi-a dat viata si ca nu m-a avortat.
Vezi tu, am citit articolele tale si m-au intristat teribil mesajele celor care strigau ca sunt pline orfelinatele. Sunt. Dar nu toti ajungem pe strada sa cersim. Si noi, avem dreptul la viata ca oricine altcineva. Acei oameni care urla ca sunt pline orfelinatele, au fost vreodata in vreunul? Au stat de vorba cu un copil orfan sa ii afle parerea?
Sunt si copii de bani gata care isi doresc moartea, nu doar cei care traiesc cu sobolanii.
Stiai ca Steve Jobs (a fost dat spre adoptie, orfan fiind), Marylin Monroe (a crescut in orfelinat) sau Bill Clinton (a fost crescut de bunici, dupa ce mama l-a parasit intr-un centru) au fost orfani?
Sunt doar cateva exemple ca nu putem judeca ce va ajunge un om, doar pentru ca a avut o copilarie nefericita sau pentru ca a fost abandonat de parinti.
Multumesc pentru implicarea ta si ca devii Vocea celor care nu au ‘dreptul’ sa traiasca.

Matei’

Pe Matei il cunosc personal de mai bine de 5 ani. Si nu e singurul orfan care a reusit in viata.
Il stiti pe Lajos Kristof? Este orfanul care a ajuns mentor pentru copiii gifted si se lupta sa ofere ore de mentorat si copiilor din orfelinat.
Lajos Kristof este singurul roman inclus printre cei 100 de lideri din educatie la nivel international, in cadrul „Top Education Conference 2019 – Global Forum for Education and Learning„.
Conferinta a avut loc in Dubai, in perioada 16-18 Decembrie, anul trecut, iar Lajos a fost selectat pentru proiectul său, Mentor in Romania, care ofera mentorat pentru copii. Lajos Kristof conduce in prezent Centrul Amias Small School si Asociatia de Tineret pentru Prietenie si Educatie, iar in prezent este coordonator al Scolii de Mentorat Bucuresti la Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti.
Despre programul pentru care se lupta acum va invit sa cititi AICI.

Cunoasteti copii orfani? Ati stat de vorba vreodata cu ei?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This