Ambasadorul zambetelor mici si mari!

Afecteaza radiatiile din aeroport femeile insarcinate?

Am o prietena care este insarcinata in 7 luni. Calatoreste lunar in cate o tara noua, cateodata si de 2 ori. O prietena comuna m-a sunat speriata sa imi spuna ca R. sigur va face un copil cu probleme ‘ca doar ai vazut cat merge cu avionul’.

Eu nu am calatorit cu avionul deloc in timpul sarcinilor. Eu sunt oricum panicata de avioane asa ca m-am hotarat sa nu-mi adaug un stres nou. Nu am avut nici 2 sarcini usoare deci nu mi-am pus problema deplasarii prea departe de casa.

Mit:
Radiatiile emise de detectorul de metale afecteaza fatul.

Adevarul este ca in unele aeroporturi exista 2 tipuri de aparate:
1. Detectorul de metale (este cel mai des intalnit) si detecteaza tot ce este din metal.
Acestea au rolul de a detecta obiecte metalice si folosesc campuri electro-magnetice de frecventa scazuta ce NU afecteaza fatul din burtica.
2. Aparatul de raze X-ray este un aparat ce foloseste radiatii ionizate (sper ca am tradus bine ca nu ma pricep foarte tare) la nivel foarte scazut. Cu acesta reuseste sa faca o imagine clara prin haine a diferitelor obiecte dar NU penetreaza pielea.

Tips&tricks:
Doar ca sa fii sigura poti refuza sa treci prin acest aparat si sa preferi o ‘pipaiala’ buna, adica verificarea corporala. (Asta doar daca ti se permite de cei din aeroport. Sunt situatii in care NU vei putea refuza acest lucru, asa ca daca ai o teama de acest lucru intereseaza-te de acest aspect inainte sa iti programezi plecare).

Bine de stiut:
1. Zborurile sunt permise pana in saptamana 36-a de sarcina (e clar ca eu nu aveam cum sa merg avand 2 pui nascuti prematur).
2. Este interzis sa zbori daca ai probleme cu hipertensiunea, sarcina gemelara, placenta praevia sau diabet zaharat.

Pentru orice calatorie, de orice fel LUATI avizul medicului.

Voi ati calatorit cu avionul?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This