Ambasadorul zambetelor mici si mari!

A ‘Renuntain2’ nu este intotdeauna ceva rau…

by | Mar 17, 2018 | #nufumainsarcina, Proiecte

Anul trecut in luna august lansam campania ‘Tu ce ai fi in stare pentru copilul tau?’ sub #nufumainsarcina. In lungile seri de cautat informații despre efectele asupra fatului si mamei, miturile despre care mamicile vorbesc, scris mailuri catre colegi bloggeri care mi-au devenit parteneri, aflat parerea specialistilor sau conceput ghidul catre viitoarele mame despre cum sa se lase de fumat, am aflat si despre singurul program care le ajuta in acest sens de la noi din tara!

Acest program a fost initiat la Cluj de catre Cristi Meghea, Director de Proiect in cadrul Universitatii Babes Bolyai si Lector Universitar la Michigan State University.

L-am rugat pe Cristi sa povesteasca un pic despre programul lui dar sa ne prezinte si echipa.

Ce este programul ‘Renunt in doi’?

Cristi Meghea: Renunt in Doi este un program de consiliere in renuntarea la fumat pentru gravide care fumeaza, chiar si ocazional, si pentru partenerii lor de viata. Programul este oferit gratuit in cadrul unui trial randomizat in care femeile si partenerii lor de viata au posibilitatea sa beneficieze de sedinte de consiliere prin telefon cu psihologi specializati in a oferi support pentru renuntarea la fumat.

Renunt in Doi este conceput si condus de mine. Sunt Director de Proiect in cadrul Universitatii Babes Bolyai si Lector Universitar la Michigan State University in cadrul Departamentului de Obstetrica, Ginecologie, si Biologie Reproductiva. Programul este o colaborare intre cele doua universitati din Romania si SUA, clinici de obstetrica si ginecologie, si in parteneriat cu SAMAS – Program de Sanatate pentru Mame si Sugari.

Pe scurt, dupa inscrierea in program, cuplurile participante sunt alocate aleator si pot primi consiliere specializata pe renuntarea la fumat. Aceasta suna femeile insarcinate din grupul de interventie pentru a le oferi gratuit sedinte de consiliere. In plus, un consilier il abordeaza si pe sot/partener pentru a-i oferi sedinte de consiliere. Ideea de baza a programului este de a creste motivatia de renuntare la fumat si a pregati participantele sa depaseasca momentele dificile. Sotii sau partenerii de viata sunt ajutati sa isi sustina sotia sau partenera in acest process de renuntare la fumat.

Exista dovezi stiintifice ca functioneaza?

Cristi Meghea: Da, exista dovezi stiintifice pe care se bazeaza Renunt in Doi. Un program similar de consiliere, dupa care a fost adaptat si Renunt in Doi, a fost dovedit stiintific intr-un trial randomizat ca a crescut probabilitatea de a nu relua fumatul dupa sarcina comparativ cu un grup care nu a primit sedinte de consilliere.

Consilierea comportamentala functioneaza ca suport pentru renuntarea la fumat, si in timpul sarcinii si in afara sarcinii. In ce priveste consilierea pentru renuntarea la fumat in sarcina, peste 100 de trialuri randomizate sustin aceasta concluzie. Consilierea in sarcina este sustinuta in consens ca metoda de success pentru renuntarea la fumat de catre organizatii internationale (ex. Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Network for Smoking and Tobacco Prevention) si sisteme nationale de sanatate (de ex. National Health Service – NHS-UK in Marea Britanie; Center for Disease Control – CDC in SUA).
O recenzie din 2017 care a agregat 49 de trialuri insumand peste 19,000 de participanti arata ca participarea in programe de consiliere creste cu pana la 60% probabilitatea de renuntare la fumat in sarcina (Lancaster T, Stead LF. Individual behavioural counselling for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 3. Art. No.: CD001292. DOI: 10.1002/14651858)

Cum te poti inscrie si care sunt costurile acestui program?

Cristi Meghea: Programul e oferit gratuit printr-un trial randomizat. Orice femeie insarcinata care fumeaza, chiar si ocazional, oriunde in Romania se poate inscrie la renuntindoi.publichealth.ro sau 0264402215. Partenerii lor de viata sunt invitati si ei sa se inscrie pentru a afla cum isi pot sustine partenera in acest proces de renuntare.

Cu ce este mai bun fata de alte programe de renuntare la fumat?

Cristi Meghea: Din cate stiu, e singurul program de consiliere in Romania specializat pe renuntarea la fumat in sarcina. Renunt in Doi e bazat pe dovezi stiintifice. Consilierii Renunt in Doi sunt special pregatiti sa ofere suport in contextul sarcinii, a nasterii, si a perioadei de dupa nastere, care pot fi perioade dificile pentru femei si partnerii de viata, dar in acelasi timp si ofera motivatii in plus pentru renuntarea la fumat. Fata de alte programe de renuntare la fumat, Renunt in Doi combina consilierea motivationala care ajuta pacientul sa decida ca doreste sa renunte la fumat, cu suport in rezolvarea de probleme, adica suport in a depasi situatii care fac dificila renuntarea sau perioada de dupa renuntare. In plus, Renunt in Doi se bazeaza si pe ideea dovedita stiintific ca suportul din partea partenerilor de viata creste rata de succes in renuntarea la fumat.

Cui se adreseaza acest program?

Cristi Meghea: Renunt in Doi se adreseaza femeilor insarcinate insarcinata care fumeaza, chiar si ocazional, oriunde ar fi ele in Romania, si partenerilor de viata.

De cine este sustinut acest program?

Cristi Meghea: Renunt in Doi e sustinut in primul rand de partenerii programului, si anume de Clinica de Ginecologie I, Clinica de Ginecologie II, si de spitalul Novogyn, toate din Cluj-Napoca, cat si de SAMAS – Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari. Renunt in Doi a intrat de curand in parteneriat si cu Clinicile de Ginecologi I si II din Targu-Mures.

Dupa cum reiese si din testimonialele de mai jos, programul are sustinere pe multiple planuri: de catre participante, medici si educatori perinatali, reprezentanti ai politicii de sanatate din Romania, si de catre psihologii care ofera consilierea de specialitate pentru renuntarea la fumat prin Renunt in Doi. Planul pe termen lung este sa oferim Renunt in Doi programului national STOP FUMAT pentu a-l incorpora in pregatirea specialistilor programului si a-l oferi gratuit la nivel national.

Dr. Magda Ciobanu ne sustine programul si ni-l promoveaza in cadrul priogramului national STOP FUMAT.  Lucreaza in cadrul Institutului National de Pneumologie “Marius Nasta”  ca si Coordonator al Centrului de Consiliere Pentru Renuntarea la Fumat. Expert al Ministerului Sanatatii pentru controlul tutunului, la Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii “Sunt onorată să imi extind domeniul de activitate și să lucrez pe acest proiect doar cu viitoare mămici. Pentru fiecare dintre ele, cel mai important lucru este să ofere tot ce e mai bun copilului ei! A renunța la fumat este unul din obiectivele principale pentru viitoarele mămicile cu care lucrez. Deși renunțarea la fumat este un obiectiv dificil, abordarea din cadrul acestui proiect poate da rezultate în timp scurt. Le încurajez pe toate viitoarele mămici să se înscrie în priectul Renunț în Doi și să benefiecieze gratuit de sprijinul pregătit special pentru ele și partenerii lor!”

“Esti insarcinata si fumezi, fie si ocazional? Proiectul “Renunt in Doi” te ajuta sa intelegi de ce fumezi si cum poti indeparta tutunul din viata ta si a copilului tau.
Ai ocazia sa stai de vorba cu psihologi care nu te cicalesc, nu te cearta ci iti vor spune ce au constatat ca le ajuta pe femeile din Romania sa nu mai fumeze.
Ai incredere si contacteaza-i, sunt profesionisti adevarati.”

Testimoniale:

“Programul mi-a fost de foarte mare folos. Faptul ca am vorbit cu cineva orientat spre problema si am primit sfaturi. Si nu neapărat sfaturi, cat si informații pe care eu nu le știam legat de aspectele negative ale fumatului. Ca in fond, toate-s negative. Si sprijinul acesta. Pe mine m-a ajutat si m-a impulsionat si mi-a fost de ajutor. Nu știu alte persoane cum sunt, dar la mine a contat… temelia renunțării mele la fumat. Consiliera: Ce ai vrea sa schimbi?

Nu, pentru mine a fost OK așa, nici nu m-am gândit cum ar fi altfel. Nu știu…” Ana (pseudonim). Gravida care a renuntat la fumat dupa sedintele de consiliere Renunt in Doi.

 Din echipa de profesionisti fac parte: 

Ligia Suciu. Psiholog. Consiliera RENUNT in DOI. Proiectul “Renunt in Doi” inseamna pentru mine posibilitatea de a invata si aplica tehnici eficiente pentru renuntarea la fumat. Progresele pe care le-am vazut la persoanele inscrise m-au convins tot mai mult de utilitatea consilierii si utilitatea unui astfel de program. Recomand femeilor insarcinate sa apeleze la consiliere pentru renuntarea la fumat deoarece poate sa faca diferenta intre a fi fumator si a fi nefumator.

Marius Pentilie. Psiholog. Consilier program RENUNT in DOI

Cine este omul CM?
Cristian Meghea este un om pasionat de ceea ce face professional, un om social care lucreaza foarte bine cu alti oameni, un familist convins, si un om care crede in relatiile de prietenie adevarat.

Pe pagina RENUNT in DOI gasiti foarte multe informatii si testimoniale dar si cum va puteti inscrie in program direct pe siteul lor.

Tu ce ai fi in stare sa faci pentru copilul tau?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This