Ambasadorul zambetelor mici si mari!

5 sfaturi pentru o (re)adaptare reusita la gradinita

by | Sep 2, 2018 | Educație, Pași mici...

Azi Maria si Alexandru au inceput gradinita dupa o pauza de 3 saptamani.
Maria este grupa mijlocie iar Alexandru grupa baby.
Impreuna cu tati am plecat de dimineata emotionati ca avem copii mari. Azi s-au strans educatorii, parintii si copiii laolalta si s-a facut impartirea grupelor si a claselor. La Maria si Alexandru nu s-a schimbat nimic, deci cumva era mai usor, doar ca ar fi vrut mai mult acasa cu noi.
Pe Maria am condus-o eu la clasa unde am stat 45 de minute pana mi-a dat voie sa plec. Am negociat timpul de sta cu ea, a primit multe imbratisari, am desenat impreuna, i-am promis ca fara gres voi veni la pranz sa o iau si am facut schimb de inimi (obiceiul inceput de ea din vara). Nu a plans si mi-a zis ‘pa’ cand a fost ea pregatita.
Alexandru a fost condus de tati la clasa. Tati l-a imbratisat lung, Alexandru a suspinat de cateva ori si s-au uitat lung unul dupa altul.
Sotul meu a fost foarte abatut cand a iesit de la el, dar s-a inviorat cand educatoarea mi-a trimis poza cu Alexandru mancand bucuros micul dejun, semn ca este bine.

Cum am facut noi sa fim bine dupa o pauza asa lunga:

1. Nu le-am schimbat ora de somn
Sfatul asta va mai ajuta la vacanta urmatoarea, doar poate il tineti minte si il incercati.
Chiar si in vacanta rutina copiilor a fost aceeasi cand a venit vorba de somn si masa, asa ca nu ii afecteaza faptul ca mergem la gradi. Ora lor de somn este 20.30-21.00, iar ora de trezire 07.00-07.30, astfel ca nimeni NU alearga de nebun dimineata pentru ca intarzie.
Nici ora de somn de pranz nu a fost modificata  asa ca le este foarte usor sa se re-acomodeze din acest punct de vedere.

2. Le-am reamintit de gradinita
Chiar si in vacanta si eu si mama (cat a stat la ea) le-am reamintit de gradinita, educatoare si colegi vorbindu-le cu multa veselie despre asta.

3. I-am asigurat emotional
Stiu ca primesc toate imbratisarile din lume si toti pupicii pe care ii doresc si mai stiu ca stau cu ei la gradinita cat timp au nevoie. Nu grabim lucrurile si ne dam timp sa ne despartim in voie.

4. Le-am ‘insuflat’ entuziasm
Cu o zi inainte de gradinita am fost toti 4 la cumparaturi. Maria si-a ales un ghiozdan cu Minnie si Daisy (pe care si-l dorea) si o rochie cu Elsa, iar Alexandru un ghiozdanel cu Mickey si Donald si cizme de cauciuc tot cu Michey.

5. Ma tin de promisiuni
Daca au o cerinta anume mereu o indeplinesc fara sa ii mint sau daca nu pot le spun de la inceput. Daca spun ca vin dupa ora de masa atunci niciodata nu intarzii. S-a intamplat o singura data sa intarzii si am vorbit cu educatoarea pe care am rugat-o sa ii spuna Mariei.

Ce sa NU faceti:
NU ii lasati din prima zi printre straini (daca e prima zi, fara sa cunoasca gradinita, atunci intelegeti ca pentru ei toti acesti oameni sunt niste straini).
Luati-va timp de acomodare.
V-am scris in primavara despre cum a fost la noi acomodarea dar si despre cum este acomodarea la mama (la fel de importanta ca a copilului).

Ati inceput? Cum a fost?

Multa grija si iubire!

Pin It on Pinterest

Share This