Ambasadorul zambetelor mici si mari!

5 lucruri care sa te ajute sa lupti cu frica de condus  

de | sept. 25, 2018 | Speed'n Mommy

Conduc din 2009. Mult, putin? Cine stie. Ca si ani poate parea putini dar hai sa va spun cat am condus in acesti ani. Aproximativ 350.000 de kilometri, plus ca am strabatut toata tara de lung a lat.
Prima data cand am dat de permis am picat….mergeam prea tare, adica peste limita legala de viteza, la examen.
A doua oara am zis ca sunt cuminte, doar doar sa imi de-a permisul. Si l-am luat! Asa mandra am fost ca imi venea sa ma pup.
Primul drum cu permisul luat a fost spre Cheia, Prahova. Pentru cine nu stie este un drum greu de facut, cu multe curbe, serpentine si plecari din rampa. Conditii de stres, maica, nu gluma, plus un fost iubit isteric care urla la mine in dreapta.

La 4 luni dupa ce am luat permisul m-am angajat intr-un loc de munca, unde trebuia sa petrec mult timp pe teren, in masina, plus zile de deplasare prin tara.
La interviu cand a vazut angajatorul ca abia luasem permisul, m-a intrebat daca aveam experienta la condus. Am mintit si am spus ca da ‘vreo 2 mii de km’. Acum imi dau seama cat de ‘blonda’ am fost, dar se pare ca nu prea a contat ca m-au angajat.
Si uite asa a inceput marea aventura la volan.
Am adorat sa conduc din prima clipa in care m-am urcat la volan. Masina e parte din mine!

Dar am si prietene carora le este frica si le-a fost toata viata.
Pentru cele care simt ca le transpira mainile doar la gandul ca tin volanul, pentru cele care simt ca pulsul o ia razna atunci cand fac o depasire, pentru cele care refuza pur si simplu sa conduca, va spun doar atat: exista solutii!

Sfaturile mele pentru voi sunt din ce cred eu ca v-ar ajuta. Nu sunt experta, dar stiu ce inseamna o panica.

1. Luati cateva ore de condus
Chiar daca aveti permis de niste ani, un instructor bun va poate ajuta sa depasiti teama pe care o aveti. Si cand spun bun ma refer la unul calm, linistit, care sa epxlice usor pe intelesul oricui (a se citi oricarei blonde) tot ce ai nevoie sa stii. Un instructor bun te va pune sa mergi tare (ca sa cunosti care iti sunt limitele), va face multe plecari din panta cu tine si va merge in intersectii aglomerate, toate acestea cand va simti ca esti pregatita.
Pentru cine este din Bucuresti va fac si o recomandare daca aveti nevoie (imi scrieti in privat).
2. Conduceti mult
Doar exersand puteti sa treceti peste aceasta teama. Incepeti in wkend in orele cand orasul este liber complet sau plecati pe drumuri de tara. Incepeti cu 10 minute pe drumuri scurte (in jurul blocului) si continuati sa cresteti distanta si durata. Nu puneti presiune pe voi sa mergeti mult dintr-o data.
3. Luati-va un prieten
Un om calm si linistit care sa va explice de o mie de ori ce trebuie sa faceti. Daca sotul se irita usor, NU il luati! Va face mai mult rau decat bine!
4. Imaginati-va tot traseul
Stand in pat faceti exercitii de imaginatie cu tot procesul de condus: cum va urcati in masina, cum va aranjati toate oglinzile, cum porniti, stabiliti un traseu si imaginati-va drumul, cum reactionati la un pieton, la semafor etc. Exercitiile de imaginatie va ajuta sa intrati in starea pe care o aveti de obicei, dar avand siguranta ca nimic nu se poate intampla. Usor usor va va fi mult mai usor sa va vizualizati in masina.
5. Luati-va cateva sedinte de coachig
Stiu sigur ca v-ar ajuta sa va identificati fricile si sa va gasiti rezolvarea cu care sa rezonati cel mai bine!

Incepeti cu voi si cu motivatia pentru care va doriti sa conduceti. Daca este suficient de puternica, atunci sigur veti gasi puterea de a trece peste obstacol.

Cand conduc simt ca prind aripi si este singurul moment in care ma simt libera cu adevarat.

Drumuri line si frici invinse sa aveti!

Multa grija si iubire!

calendar text 2