Tort de zahar ars cu mere

Visam de cateva zile la un tort de zahar ars combinat cu mere. I-am spus mamei si mi-a indeplinit dorinta, doar ca dureaza ceva pana ajungi sa il mananci, caci este bun rece dupa ca a stat cateva ore la figider.
Azi am mancat 2 felii si mi-am ignorat arsurile caci muream de pofta. O sa sufar la noapte, dar macar a meritat din plin.

Este unul dintre cele mai bune torturi mancate vreodata, savuros, potrivit de dulce si racoros. Cred ca la vara pe arsita va merge de minune.

Data viitoare vreau sa inlocuiesc zaharul cu mierea sa vad daca merge. Scriu si cu noua reteta daca functioneaza.

Ce va trebuie?

Pentru crema:
7 oua la temperatura camerei
3 linguri de zahar brun
Un praf de sare
Un litru de lapte rece

Cum o faceti?
Se mixeaza 7 albusuri de oua spuma cu 3 linguri de zahar.
Se adauga si restul de 7 galbenusuri, un praf de sare si un litru de lapte rece incet.
Totul se mixeaza la viteza mica.

Incepeti cu topitul a 5 linguri de zahar. Cand se face sirop ungeti toata oala pana sus. Eu am folosit un ceaun inalt, pentru a avea unde creste.

Decojiti 5-6 mere si taiati-le felii.
Incingeti o tigaie cu un cub de unt si caliti merele 2 minute apoi rasturnati-le peste siropul de zahar ars din ceaun.

Cand e gata crema o puteti rasturna peste mar.
Introduceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade intr-o tava cu apa fierbinte pentru 30 minute.

Ce va trebuie pentru blat?
3 oua la temperatura camerei
2 linguri de zahar brun
2 linguri de faina

Bateti cele 3 albusuri spuma cu cele 2 linguri de zahar.
Adaugati cele 3 galbenusuri si inca 2 linguri de faina.
Turnati peste crema dupa ce aceasta a stat 30 minute in cuptor. Lasati cuptorul la 170 de grade pentru alte 30 de minute.

Cand este gata intredeschideti usa de la cuptor cu o manusa si il mai lasati acolo pentru inca o ora.

Abia dupa ce s-a racit complet, rasturnati pe un platou usor adanc pentru a avea loc si siropul.
Eu nu am avut si din pacate am pierdut o parte din el. Nu e bai, ca nu afecteaza gustul dar parca l-as fi vrut si pe acela.
Blatul iese oricum insiropat cat trebuie.

Pentru cei care isi doresc sa fie mai dulce tortul, puneti cantitati duble de zahar. Mama pe vremuri folosea la crema 7 linguri de zahar si 7 la blat.
Pentru ca am vrut sa dau si copiilor si pentru ca oricum eu nu mananc foarte dulce, a redus mult cantitatile si a fost foarteee bun.

Pofta mare!
Multa grija si iubire!

Mesajele voastre