Prajitura cu nuca si miere

Ador nuca si orice prajitura cu nuca devine instant preferata mea. Cat am fost la parinti in vizita am mai vizitat si eu instagramul cand prindeam semnal. Intr-una din zile mi-a aparut o poza cu prajitura cu nuca a prietenei mele Andreea, de la Taste Bazaar. Am zis ca lesin de pofta. I-am dat un mesaj ca pana nasc nu o mai urmaresc asta pentru ca al ei cont de instagram este plin cu bunatati dupa care salivez mereu. Nu are rost sa imi fac rau singura, nu? Neavand alta alternativa a trebuit sa astept sa ma intorc acasa si unde visam la tavi pline cu aceasta prajitura.
No, acum cum sa va spun: Nu am facut niciodata parjituri cu foi. Mi-era frica, caci desi e reteta simpla, aveam emotii. Dar dorinta a invins frica asa ca fix a doua zi cum am ajuns acasa, m-am apucat de ea. Nimic nu ma putea opri.

Reteta originala o gasiti AICI si daca gatiti cu zahar va invit sa o luati pe a ei, deoarece sunt diferente de gust. Amandoua sunt delicioase dar zaharul, in acest caz, face diferenta.

Au mai fost cateva schimbari, caci eu greu gatesc o reteta ca la carte. Dar am primit confirmarea Andreei ca este foarte buna varianta babyfriendly si modul in care am adaptat ingredientele.

Crema:

Eu am inceput cu crema, pentru ca am lasat-o in frigider pana am facut foile si s-au racit.

Ce am avut nevoie?
O cutie de mascarpone 250 gr.
O cutie de smanatana 700 gr.
5 linguri de miere
O pastaie de vanilie
200 gr. miez de nuca macinata

Am mixat cu blenderul cutia de mascarpone cu
miere si pastaia de vanilie. Apoi am adaugat treptat si smantana. La sfarsit am adaugat nuca. Am acoperit cu folie si am bagat la frigider.

Foi:

Pentru foi am folosit asa:
100 gr. Unt
2 oua la temperatura camerei
8 linguri de lapte
5 linguri miere
2 lingurite rase de bicarbonat (nestins)
500 gr. Faina
50 gr. Nuca macinata

Am pus toate ingredientele intr-o oala cu fund dublu (in afara de faina si nuca) si am amestecat cu telul 5 minute.


La mine s-a umflat ca o spuma mare si ca sa nu dea pe afara am oprit focul, tinand inca 5 minute oala acolo amestecand continuu cu telul.

Apoi am mutat oala pe masa si am mai amestecat inca 5 minute. In total 15 minute de amestecat continuu cu telul.
Cand a ajuns la culoarea maro (ca in poza Andreei din reteta) m-am oprit si am mai lasat 5 minute sa se raceasca si am adaugat nuca.


Apoi am inceput sa adaug putin cate putin faina, amestecand cu o lingura de lemn. Am framanatat cu mana pana s-a facut o coca moale, manevravila, nelipicioasa.

Acum dati drumul la cuptor la 180 de grade.
Am impartit cantitatea egala de coca. Mie din toata aceasta cantitate mi-au iesit 5 foi. Astfel incat am facut 2 prajituri: una cu 3 straturi si una cu doua.
Fiecare bucata am mai framantat-o un pic si am intins-o cat am putut de subtire cu sucitorul. (Cat lucram o bucata, restul stateau in bol pe calorifer la caldura). Fiecare foaie am pus-o cu grija in tava tapetata cu foaie de copt si bagata la cuptor fix 5 minute.
Mi-a iesit un rand frumos de foi 😊

La o ora dupa ce s-au racit, le-am umplut pe fiecare cu crema. Si le-am bagat la frigider, neacoperite.
Trebuie sa stea minim 8 ore la rece pana sa taiati din ele…..sau asa zice reteta. Eu am taiat dupa 5 ore ca lesinam de pofta.

Partea cea mai tare este ca e genul de prajitura care cu cat sta mai mult cu atat e mai buna. Eu a doua zi am taiat-o pe toata si am pus-o in casolete acoperite cu capac, la frigider. A fost delicioasa de sambata seara, cand nu am mai avut rabdare pana a doua zi sa gust, pana joi dimineata cand am terminat-o. Si va spun sincer, miecruri si joi au avut cel mai bun gust.

Data viitoare fac 3 tavi 😁😉.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre