Treat or trick sau ce facem de Halloween?

Saptamana aceasta am primit foarte multe intrebari despre aceasta sarbatoare si daca o sarbatorim sau nu si mai ales ce motive avem.

Ei bine noi am ales varianta de a nu sarbatori din 3 motive:

1. Nu este o sarbatoare religioasa ortodoxa, iar pentru mine coteaza si semnficatia din spatele Petrecerilor de dovleci. O sa m intrebati daca sarbatoresc Ziua Indragostitilor si am sa va spun ca iubirea o sarbatoresc in fiecare zi, iar 14 februarie e doar o alta zi din calendar in care pot face asta.
Asa cum nu asteptam nici un iepuras de Sfintele Pasti, nu ne imbracam nici in tot felul de personaje inspaimantatoare.

2. Poate speria copiii de varsta mica.
Maria (3 ani si 10 luni) si Alexandru (2 ani si 4 luni) au iesit ieri in parc cu bunica in cartier. La noi in cartier o parte din copii s-au imbracat cu tot felul de costume si au plecat la casele care ii astepta cu bomboane. Doar ca locul de intalnire a fost parcul nostru. Au ajuns in parc fix cand picii mei erau sus pe tobogan. 20 de minute nu au coborat de acolo, stand imbratisati si avand ochii cat cepele la costumatiile copiilor. Dupa 20 de minute copiii au plecat prin cartier.
Aseara cand am ajuns eu acasa Maria mi-a sarit in brate si mi-a spus ca a fost la parc dar ca s-a speriat de copiii vazutu in costume cu scheleti si monstri. I-am explicat ca erau imbracati in costume dediferite personaje, ca schelet inseamna toate oasele pe care noi le avem in organism desenate pe o bluza si ca nu are de ce sa ii fie teama. Mi-a spus simplu ‘Nu mi-a placut. De ce nu s-au imbracat in fluturi si printese?’
Nu toti copiii sunt la fel de sensibili. Pe de alta parte exista studii ca la varste mici copiii pot fi afectati emotional de imagini inspaimantatoare. Abia dupa varsta de 7 ani un copil are capacitatea de a discerne intre realitate si fictiune.
Dupa aceasta varsta va fi decizia lor daca vor dori sa participe la astfel de petreceri.

3. Dulciuri la greu – bombe cu ceas
Ei da, recunosc ca evit pungile pline de dulciuri pe care nu le ofer niciodata copiilor mei. Marea majoritate a copiilor strang pungi intregi de dulciuri de toate felurile pe care cei mai multi parinti le ofera chiar in aceeasi seara. Maria si Alexandru INCA NU au mancat niciodata ciocolata, iar dulciuri din comert au fost cele cu miere gasite sau lapte.
Imi pot imagina doar cum este organismul celor mici dat peste cap.
Peste cativa ani mai vedem. Acum nu, nu si nu! Nu fac exceptii! (Nici de ziua lor, nici de Craciun si nici de alta sarbatoare).

Miercuri gradinita copiilor organizeaza un fel de petrecere de Halloween. Am primit mail cum ca va fi de fapt o petrecre a dovlecilor, unde parintii sculpteaza dovleci cu cei mici. In rest ni s-a transmis ca NU exista decoratiuni de speriat copiii. (Pana si psiholoaga gradinitei a decis ca la aceasta varsta NU este indicat un astfel decor pentru copii).
Nu va spun ce sa faceti, pentru ca fiecare face cum considera el si este obisnuit in familia sa. Noua ne e bine asa 😊

Mergeti sau nu la petreceri cu aceaste tematica?

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre