Cele mai importante 3 criterii dupa care aleg scoala copiilor mei

Maria mai are 2 ani pana incepe scoala. 2 ani!
Desi vor trece foarte repede imi dau seama ca este cazul sa ii caut scoala. Tot 2 ani mi-a luat sa ii gasesc si gradinita perfecta.

La scoala e ceva mai complicat. Noi stam intr-un sat langa Bucuresti. Scoala din sat este arhiplina de toti copiii de aici. Nu ma incanta ideea de a o duce intr-o clasa cu cel putin 40 si ceva de elevi. Socul ar fi prea mare de la 18 cu 3 educatoare cum este acum.

La alta scoala de stat nu are cum merge pentru ca nu avem viza de flotant sau mutatie.
Asa ca ne ramane varianta de scoala privata, decizie care nu este deloc usor de luat.

Am in vedere 3 mari lucruri atunci cand ma uit la scoala:

1. Bugetul. Taxele la o scoala privata nu sunt usoare, iar eu am 2 copii (cine stie cu 3).
2. Metoda de predare. O scoala infiintata nou, desi poate avea multe parti bune, nu are garantia unei generatii care a trecut pe acolo si nu are o istorie. Asa ca ma uit la scoli cu cel putini cateva generarii iesite, unde metoda de predare este verificata.
3. Rata mica de bullying. Nu credeam acum cativa ani ca acest lucru va fi pe lista scurta de cereri. Scoala fara bullying, momentan nu exista, asa ca sunt realista si intreb ce rata de bullying au dar si cum rezolva aceste episoade. Vreau o scoala unde sa se simta in siguranta.

Isty Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti organizeaza conferinta gratuita ‘Scoli fara bullying‘ in sectorul 3, dedicata cadrelor didactice din invatamantul primar, la care eu as recomanda sa NU lipseasca nici un cadru didactic (nu doar din sectorul 3, dar sper sa se extinda cat mai curand in toate sectoarele si in toata tara).
Specialisti minunati precum Gaspar Gyorgy, Mirela Horumba, Gabriela Maalouf, Nadia Tataru si alti specialisti care activeaza de multi ani in demersuri de prevenire a bullyingului, vor oferi informatii si instrumente practice utile cadrelor didactice, pentru a identifica si preveni in mod eficient bullying-ul.
Evenimentul va avea loc la Colegiul National Matei Basarab, pe 25 octombrie, de la 13:00 la 17:00.
Dupa conferinta, cadrele didactice, care vor sa se specializeze in prevenirea si rezolvarea conflictelor de bullying, au sansa de a participa si la un workshop gratuit oferit de specialistii implicati in proiect, in care vor afla tehnici si abordari practice. Se poate inscrie orice cadru didactic AICI.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 la bullying in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Aceasta conferinta face parte din proiectul lansat in 2017 de Itsy Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti ‘Scoli fara bullying’.

Insultele, poreclele, imbrancirile, tachinarile, injuraturile, intimidarea la nivel de grup, cyberbullying-ul sunt fenomene pe care copiii le intalnesc in toate scolile din Romania. Aceste comportamente, care sunt denumite de specialisti agresiuni psihologice, afecteaza cel putin la fel de mult dezvoltarea sanatoasa a copiilor ca si agresiunile fizice.
Studiile arata ca cei mici nu se simt sustinuti de adulti in rezolvarea acestui fenomen, care creeaza un cadru nefavorabil invaţaturii si performantei academice in scoli.

Intr-o lume ideala nici nu ar trebui sa vorbim despre acest fenomen pentru ca nu ar exista. Ma ingrozesc cand ma uit la TV si vad copii batuti de colegii lor, fete de liceu care isi ataca colegele sau lucruri si mai grave.
Acest bullying exista si pe vremea mea. Am scris despre cele 3 fete ale bullying-ului AICI.

Cred cu tarie ca educatia de acasa noi le-o schimbam si le-o formam copiilor cu sfaturi bune. Daca de acasa pleaca cu indemnul ‘Sa nu te prind ca vii batut la mine’, un copil de multe ori va initia batai ca sa nu isi faca parintii de ‘rusine’.

Nu asta este lumea in care vreau sa imi cresc copiii si sper ca nici voi.
Si voi puteti ajuta cu o distrubuire pentru a ajunge la cat mai multi parinti dar si cadre didactice acest mesaj.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre