Da-i voie copilului sa greseasca!  

Maria face multe nazbatii ca orice copil de varsta ei. Nazbatii din care iese usor ranita sau de multe ori, din care iese frati-su ranit. Nimic grav: spart o buza, julit genunchi, cucuie si altele asemenea.
De cate ori se intampla asta, Maria mereu imi spune ‘Scuze mami!’. Eu o imbratisez si ii spun doar sa fie atenta pentru ca pe ea o doare, nu pe mine.
E …lucruri mici.

Zilele trecute stateam de vorba cu o prietena care are un baiat de 15 ani. Sincer, ma apuca panica cand ma gandesc la acea varsta.
Imi povesteste de cum baiatul nu mai este ca inainte, de cum nu este mai este interesat de lucrurile de care era o data, de cum ea si sotul au ajuns ‘batranii’ casei care nu-l mai inteleg si cum grupul de prieteni au ajuns sa fie modelul lui in viata.
In timp ce o ascultam, zambeam in sinea mea si ma intrebam daca sa ii ofer un sfat sau doar sa o ascult.  Recunosc, imi era frica de acel ‘ai tai sunt mici, las’ ca vezi tu cand vor creste’. Cu totii dam replica aceasta, asa-i?
Dupa ce a terminat de povestit m-am uitat la ea si am intrebat-o daca isi doreste sa ii spun si cum vad eu lucrurile.
S-a uitat neincrezatoare, apoi spunand ca oricum nu pierde nimic, sa spun ce cred eu.

I-am dat 8 sfaturi:
1. Sa isi aduca aminte de ea in adolescenta (asta este primul si cel mai important lucru pe care noi uitam ca parinti sa il facem) si sa ne aducem aminte ce ne-a placut sau ce nu ne-a placut la relatia cu parintii nostri si sa faca ce ar fi vrut si ea sa faca parintii ei cu ea
2. Sa contientizeze ca este doar O ETAPA prin care toti copiii trec, dar sa ii de-a siguranta ca ii este alaturi in orice lucru i s-ar intampla in viata
3. Sa ii de-a voie sa greseasca, sa experimenteze si sa il asigure de iubire si sprijin neconditionat. Datoria parintilor este sa fie PLASA DE SIGURANTA a copiilor lor, pentru ca ei sa NU isi ia alte plase in alte parti.
4. Sa ii povesteasca de adolescenta ei si cum cum era la varsta lui. De greselile pe care le-a facut si pe care si le-a asumat. De faptul ca v-ar fi placut (sau deja au fost) ca parintii sa va fie aproape atunci cand greseati
5. Sa ii spuna ca cel mai bun mod de a invata in viata este sa greseasca dar ca ea va fi mereu langa el, sa il ajute sa repare daca isi doreste acest lucru.
6. Sa il pregateasca pentru ca orice actiune are si consecinte in viata. Ca orice alegere are si un pret. Ca tot ce cladesc ei acum, se va vedea peste niste ani si sa fie constienti ca doar ei isi pot alege calea.
7. Sa ii spuna ca il iubeste indiferent de alegerile pe care le face.
8. Sa isi faca timp sa il asculte in fiecare zi, macar cate 10 minute.

Incepeti sa ii ascultati inca de cand se nasc. Nu poti incepe o relatie la 14 ani. Relatiile incep inca de cand puteti comunica.

Aceste reguli, la scara mai mica si in fucntie de varsta copiilor mei le aplic inca de la un an.
V-am mai povestit si in alte dati ca mama mea a fost si este cea mai buna prietena a mea. A fost mereu plasa mea de siguranta, lucru care m-a facut sa fiu un copil, adolescent, adult independent si increzator in fortele propii.

Da-i voie copilului sa greseasca si iarta-l de fiecare data. Stabileste cu el niste reguli, in functie de varsta, responsabilitati si limite si respectati-le.
La parinti trebuie sa fie mereu singura optiune la care alearga atunci cand gresesc, iar acest lucru depinde doar de relatia voastra.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre