Copilul NU este majordonul meu!

Am crescut pana la 7 ani la bunica. Imi vedeam parintii doar in weekend. Brusc, cand a trebuit sa incep scoala am fost luat acasa.
Am fost un copil cuminte, care nu iesea din vorba unui adult, lucru care nu mi-a adus beneficii neaparat ca adult.
Am locuit in zona Tineretului, la bloc. La nici iesirea din scara, la cativa metri, aveam piata si si magazinele.

Pe la 8 ani mama ma trimitea sa fac cumparaturile pentru casa. Imi dadea banii calculati si listuta si stiam exact ce trebuie si de unde sa iau. Primele dati cand am mers mi s-au parut foarte interesante. Ma simteam mare si important. Cu timpul, doar eu le faceam si deja mi se parea o povara. Imi lua din timpul meu de a ma juca cu copiii si nu intelegeam de ce doar eu din gasca mea fac asta.
Apoi am inceput sa o ajut pe mama la curatenia in casa, cand nu dupa mult timp, doar eu o faceam.

Nu ma intelegeti gresit. Si eu vreau sa imi responsabilizez copiii si sa ne impartim datoriile din casa, dar NU ei sa faca si eu sa stau. Respectul si responsabilitatea vin mana in mana atunci cand ne dorim adulti cu o stima de sine ridicata.
Abia astept sa tundem iarba din curte, sa gradinarim la legume sau sa spalam masina. Ce stiu este ca ai mei copii NU vor face aceste lucruri niciodata singuri!

Da, mai tarziu in viata m-a ajutat sa stiu sa imi calc o camasa, sa spal WC-ul si sa gatesc. Doar ca, as fi putut invata altfel.

Intotdeauna exista cel putin 2 cai de a-ti invata copilul sa faca un lucru:
1. Cu forta si atunci el va ura ce face si te va ura si pe tine. Va avea putina incredere in el si cel mai probabil va fi sa NU mai faca acel lucru vreodata, o data plecat de acasa (eu am fost printre putinele exceptii)
2. Sa o faci cu drag si IMPREUNA si atunci altfel va percepe si va intelege lucrurile.

Nu uitati:
Copiii sunt facuti sa fie iubiti, nu umiliti!

Sotu’ Zanei

Mesajele voastre