Cum convingi un mofturos sa pape?

Deseori primesc intrebari daca copiii mei mananca de toate, daca sunt mofturosi si ce fac cand refuza mancarea.

Maria si Alexandru desi au lucruri comune ca personalitati au si lucruri foarte clare ce ii diferentiaza. La inceput de diversificare Maria a fost fan morcov, iar Alexandru dovlecel.

NU exista copii mofturosi!

Cum am aflat asta?
Pana la un an NU exista copii mofturosi. Exista doar copii care invata gustul mancarii, testeaza si aleg ce le place.
Copiilor mei le-am oferit o mare varietate de produse si i-am lasat sa aleaga.
Pentru cei care autodifersifica aceste lucruri sunt mult mai simple dar pentru parintii ai caror copii care incep cu diversificarea clasica acest lucru poate deveni foarte frustrant. Stiu mamici care isi pierdeau rabdarea si aveau vesnic intrebarea in minte ‘Al meu de ce nu mananca?’. Raspunsul este ca depinde ce ii dai!

Dupa varsta de un an copiii deja au preferinte si este recomandat sa le respectati.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist, spunea ca ne nastem cu preferinta spre dulce (exista si exceptii) si ca nu suntem construiti sa mancam lucruri verzi. Pe de alta parte este adevarat ca gustul se si educa.

Ce sa faceti cand refuza un aliment?
Faceti pauza de cateva zile si apoi incercati iar sa il dati.
Important este sa NU renuntati pentru ca si gusturile bebelusilor se tot schimba. Daca au perioade de cateva zile sau saptamani cand aleg doar un aliment sa manance tot la fel vor putea accepta mai usor un aliment refuzat anterior.

De retinut!
Regula casei: mancati impreuna cel putin o masa pe zi. Ideal ar fi sa mancati acelasi lucru. Sa nu uitam ca exemplul personal este cel mai bun pentru copii.
Repectati-i programul de masa dar si deciziile in privinta alegerii de mancare.
NU ii alergati cu lingurita. Unui copil cand i se face foame, mananca.

Tips&tricks:

Dupa varsta de 2 ani este importantat sa NU ii intrebati ‘Ce vrei sa mananci?’. Copilul la 2 ani stie sa comunice putin, stie putine feluri de mancare si nu va sti ce sa aleaga.

Oferiti-le 2 optiuni din ce ati facut deja! Copilul are nevoie sa se simta independent si in control cu ce alegeri fac si va accepta mult mai usor mancarea.

Copiii NU poftesc din farfuria adultului. Copiii sunt fascinati de culorile si textura din farfuria acestuia, in comparatie cu un piure de legume din farfuria lor (sa recunoastem, usor dubios cateodata. Voi l-ati manca?)

Pe acest subiect am vorbit si cu Ruxandra Luca in cadrul emisiunii ei, unde Maria a povestit si care este fructul ei preferat.

Ce alte ‘trucuri’ ati mai folosit?

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre