Facem teme în vacanță?  

Când eram mică adoram vacanța de vară la fel de mult ca orice alt copil. Pentru mine asta însemna mult timp de citit. Nu am fost genul de copil care să se joace foarte mult. Am făcut-o până pe la 10 ani când am descoperit lumea fascinantă a cărților și cu greu mai reușea tata să mă scoată din casă.
Cel mai mult îmi plăcea să merg la bunici. Mă culcam tarziu pentru că citeam sub pătura cu lanterna tot ce prindeam. Neapărat sub pătura, ca să nu vadă tataie lumina. Mă certa dacă o țineam aprinsă după ora 22 iar eu mai citeam până la vreo 2. Aveam treabă multă și multe cărți de terminat. Dimineața nu mă vedea nimeni înainte de ora 10.00 iar după masa o petreceam cu prietenele de la țară, pentru ca seara să mă apuc de câte o carte nouă.

Maria și Alexandru merg la grădiniță și în iulie și august la școala de vară. Cu câteva pauze pentru când vom pleca la munte și la mare sau la bunici. Nu sunt încă la vârsta de a face teme deci nu îmi pun încă această problemă.
Am însă prieteni cu copii care se tot gândesc la aceste lucruri: unii au făcut un program clar pe care l-au stabilit și agreat cu copiii în care au inclus și câte o ora pe zi de teme, iar alții sunt pe partea de pauza totală, vacanță în care copiii sunt liberi să facă ce vor.

Ce spun specialiștii?

Până la vârsta de 14 ani temele NU sunt necesare în timpul vacanței. Nu există dovezi științifice că acestea aduc vreun în dezvoltarea acestora, ba mai mult acesta aduce doar stres si presiune copilului.

Abia după această vârstă se poate vorbi de un program în care să includeți și teme pentru copii. Atunci când copiii se pregătesc de liceu și facultate, este indicat ca ei să aibă stabilite ore clare de studiu.

La vârste mici (3-12 ani) aș propune mai degrabă activități educative decât teme plictisitoare, cu activități practice din care copiii să înțeleagă și să învețe mai ușor.
Învățați-i botanica mergând în natura. Vorbiți-le de zoologie vizitând o fermă de animale. Faceți matematica cu ei mergând la piața. Citiți-le și vor adora lectura.

‘Învățați’ împreună și bucurați-vă să redescoperiti lumea. E mai benefic și mai amuzant pentru ei. Câte credeți că se prind de ei dacă stau într-un birou, făcând ecuații și oftand la soarele de afară?

Facem sau nu teme?

Cu toate astea și specialiștii spun că fiecare școală, profesor și părinte trebuie să ia decizia individual pentru fiecare copil în funcție de vârsta acestuia, obiectivele pe care le are și modul în care este obișnuit să învețe.

Peste 2 săptămâni îi am vreo 3 zile pe pici cu mine în timpul săptămânii. Abia aștept să mergem la muzeu, să încercăm și teatru de păpuși pentru prima oara și să revedem animalele de la Zoo. Asta, plus multă joacă!

Voi ce teme v-ați propus să faceți vara aceasta?

Multă grijă și iubire!

Mesajele voastre