Ieșim afară pe frig cu copiii?

Cum vine zăpada peste noi cum e panică și școli închise. Ieșim sau nu cu copiii afară? Îi ducem sau nu la grădiniță?

Săptămâna trecută la conferința ‘Totul despre nutritie’ am povestit despre cât de diferit față de noi se începe diversificarea în anumite țări. Doamna doctor Irina Costache a confirmat că este normal să fie așa pentru că pregătim corpul pentru un anumit stil de viață și că fiecare țară are diferențele ei din multe puncte de vedere.

Cum e cu frigul?

România are o climă temperat continentală cu 4 anotimpuri…. sau așa era pe vremea mea, că în ultimii ani ne îndreptăm spre 2 anotimpuri. Cert este că temperaturile maxime normale vara sunt de 30-32 (tot ce depășește ne topește) iar iarna sunt -3 sau -5 grade (tot ce depășește organismul nostru îi face față cu greu).

Pentru că organismul nostru nu este obișnuit cu temperaturile extreme medicii recomandă să le evităm. Daca iarna noastră ar avea constant săptămâni întregi de temperaturi scăzute corpul nostru ar face față mult mai usor.

Este normal ca bebelușii din țările nordice să fie obișnuiți să iasă la temperaturi la care noi înghețam de frig, la ei vara temperatura maximă ajunge la 19-20 grade. Este vorba doar de obișnuința corpului și de diferențe acceptabile de temperatură. În perioade scurte, organismului îi e greu să se adapteze la diferențe mari de temperatură, indiferent că sunt temperaturi ridicate sau scăzute.

Trebuie să ținem cont și de temperatura reală și de temperatura care se simte atunci când bate vântul. Dacă vântul este puternic termometrul poate să îți arate -5 grade dar să se simtă -15! Astfel că, dacă tu faci comparație între o țară nordică unde temperatura arată -10 dar fără vânt, la ei va fi mai cald ca la noi cu -5 dar vânt puternic.

Dorm copiii afară în frig?

Da! Și la noi chiar. În Norvegia este recomandat somnul în aer liber chiar și pe temperaturi cu minus. până la 3 ani (după aceasta vârsta scade puterea de adaptare a organismului. Bebelușii sunt cei mai adaptabili la reglarea temperaturii din corp). Și la noi în țară sunt mulți bebelusi care dorm în cărucioare pe temperaturi cu minus

Cu toate astea NU există studii care să certifice că bebelușii și copiii care dorm afară la temperaturi cu minus sunt mai feriți de răceli sau boli față de cei care dorm în casă.

Toți medicii recomandă ca indiferent de gradele din termometru să NU se iasă afară pe vânt puternic, nici măcar vara.

De ce?

Vântul este aducător de bacterii și potențial crescut de viroze și iritații ale căilor respiratorii.

Concluzie?

Ieșim afară pe orice vreme, dar să nu fie extremă și să nu bată vântul. Dacă este frig verificați din când în când extremitățile copilului și dacă sunt reci mergeți la cald.

Despre cum să îi îmbrăcați adecvat pentru frig v-am scris mai multe AICI.

PS: zilele acestea sunt închise școlile în Marea Britanie și Germania.

Multă grijă și iubire!

Mesajele voastre