Cum să alegeți un oftalmolog pentru copii și ce teste fac aceștia

M-a sunat o prietenă să mă întrebe când este nevoie să meargă cu fiul ei de 6 ani la oftalmolog. Băieţelul abia începuse clasa 0, iar mama dorea să se asigure că el va avea parte de o vedere bună la şcoală. Când o întreb despre ce i-a recomandat medicul la ultimul control ea îmi răspunde simplu că nu a fost până acum, pentru că nu a vrut să îi pună picături în ochi copilului.

Pentru a afla dacă cel mic vede bine nu este obligatoriu să i se administreze picături.

Sigur că sunt cazuri în care medicul constată diverse probleme oftalmologice şi atunci, pentru sănătatea oculară, cred că sunt mai importante informaţiile pe care le obţine medicul dintr-un control complet, decât disconfortul de câteva minute pe care îl resimte copilul. Există aparatură care înlocuieşte clasicele picături, însă, dacă ele sunt necesare şi vă sunt recomandate, nu evitaţi un control complet de teama lor. Anumite afecţiuni oculare netratate până în vârsta de 7 ani pot duce la pierderea ireversibilă a vederii!

Ce trebuie să căutați?

1. Un oftalmolog specializat în copii, doar așa va ști cum să îi trateze pe cei mici și aceștia nu vor prinde frică
2. Un cabinet cu aparatură specializată pentru cei mici. Există aparate non-contact (adică nu îl ating pe cel mic deloc, din contră, se folosesc de la distanță și sunt foarte amuzante pentru cei mici).
3. Un cabinet pregătit cu jucării și o atmosferă caldă pentru toate vârstele. Copiii se plictisesc repede și dacă nu îi ții ocupați, aceștia vor intra la medic stresați și obosiți.

Eu am început să merg de la început cu picii la controalele oftalmogice.

Cu Alexandru am fost la o lună și la 2 luni pentru că avea risc de retinopatie de prematuritate și acum la un an și 6 luni la control.
Cu Maria am fost la un an și 2 luni și acum la 3 ani și 2 luni.

Pentru sâmbătă pe Maria am pregatit-o vreo 3 zile spunându-i că mergem la Plușica (un desen animat la care a început să se uite la bunici și pe care îl mai cere când își aduce aminte). Are acasă trusă medicală cu tot ce îi trebuie și ne consultă toată ziua de mamă, mamă.

Am ales să mergem la Doctor Roxana Cozubaș pe care o puteți vizita în mai multe locații, noi am ales să o vedem la Ocuvista.

Pe Roxana o știu de 8 ani, îmi este foarte dragă și este un om minunat. Încă dinainte de a-i avea pe Maria și Alexabdru știam cât de mult îi plac copiii și ce bine minunat se poartă cu ei, așa că a fost o alegere ușoară.

Roxana ne-a luat din sala de așteptare, s-a prezentat Mariei direct Plușica și au plecat spre cabinet de mână (mare surpriză pentru noi pentru că Maria nu pleacă niciodată cu nimeni). Când am ajuns în cabinet a fost fascinată de aparatură și de tot controlul.

Pentru că Maria nu este o vorbăreaţă din fire, Roxana s-a bazat foarte mult pe testele obiective, pe care le poate face la orice vârstă:
– a trebuit să prindă o muscă 3D de aripioare (sigur că nu ne-a zis ea că se vede tridimensional, însă ne-am luat după reacţia ei de a-şi dori să se uite la imagine şi fără ochelari – parcă nu-i venea a crede cum iese musca din carte)
– testele de strabism – Roxana părea că se joacă cu o broscuţă cu lumină prin faţa ochilor Mariei, însă am aflat că, de fapt, ea testa cât de drepţi stau ochii şi dacă are mişcările coordonate.
– la testarea acuităţii vizuale (cât de bine vede) tati i-a luat-o înainte şi a strigat ‘pisu’ la vederea pisicii de pe perete. La următorul control sigur trebuie să-i separ, pentru că îşi vor şopti de pe margine unul altuia
– examinarea suprafeţei anterioare şi a interiorului ochiului se face cu o lumină mică, la care Maria a stat ca la poză

La sfârșit am aflat că picii văd bine și că trebuie să revenim la control peste 10 luni, pentru că dezvoltarea vederii până la vârsta de 7 ani se face foarte rapid şi trebuie să corectăm cât mai repede orice afecţiune care apare în acest timp.

Voi ce mai așteptați să mergeți la control?

Multă grijă și iubire!

Mesajele voastre